in

MARČANA: U subotu 2. Smotra vina i maslinovog ulja uz bogat program

MARČANA: U subotu 2. Smotra vina i maslinovog ulja uz bogat program
Smotra je prošle godine privukla velik broj posjetitelja

Turistička zajednica Općine Marčana u subotu, 15. veljače, organizira 2. Smotru vina i maslinovog ulja Općine Marčana. Nakon što se lanjsko prvo izdanje pokazalo kao manifestacija koja je jako dobro prihvaćena od domaćih izlagača i velikog broja posjetitelja sa šireg područja, TZ je ove godine odlučio obogatiti program. Smotra će se tako otvoriti u grijanom šatoru na školskom igralištu u Krnici u 13 sati.

Smotra će se otvoriti pjesmom i plesom uz nastup najmlađih iz predškolske ustanove „Vrtuljak“, te nastaviti uz nastup KUD-ova „Rakalj“, „Mate Balota“ iz Raklja, te njihove podružnice Loborika.

Ove je godine prikupljeno više od 100 uzoraka, točnije 41 uzorak vina na kojima je već kemijsku analizu obavila tvrtka MI-KOM iz Pazina, dok će organoleptičku analizu potpisati iskusni i višestruko nagrađivani somellier  Emil Perdec sa svojim stručnim timom i 74 uzoraka ulja za koja će kemijsku i organoleptičku analizu potpisati veteran modernog hrvatskog maslinarstva i jedan od najboljih poznavatelja istarskih maslinika i ulja Edi Družetić.

MARČANA: U subotu 2. Smotra vina i maslinovog ulja uz bogat program

U sklopu smotre planirano je i predavanje Edija Družetića na temu aktualnosti u maslinarstvu i sudjelovanje u interaktivnoj radionci na temu “Kako kušati vino” uz stručnu pomoć Perdeca. Organizatori su se također pobrinuli da posjetitelji mogu kušati i ostale delicije s područja Općine Marčana kao i vidjeti suvenire koji se izrađuju na tom području, a predškolska ustanova Vrtuljak pobrinuti će se za kreativni kutak u kojemu će moći uživati i najmlađi posjetitelji.

Od ukupno 115 prikupljenih uzoraka, prijavljeno je 89 proizvođača što govori o tome kako se stanovništvo na području Marčane ozbiljno bavi poljoprivredom. Jedini uvjet za sudjelovanje u smotri bio je taj da su vinogradi ili maslinici zasađeni na području ove općine, rekao nam je Predrag Pliško, oćinski načlnik i predsjednik Turističke zajednice Općine Marčana.

Cilj manifestacije je okupiti i predstaviti proizvođače s područja Općine Marčana, one koji se s proizvodnjom bave za ozbiljno i proizvode velike količine, kao i one koji vino i ulje proizvode za svoje potrebe.

Za sudjelovanje bilo je dovoljno dostaviti 2,5 dcl ulja i 0,25 i 0,75 l vina u tamnim bocama, za koje su se pobrinuli organizatori.

Općina Marčana je turistički razvijena općina koja se može pohvaliti s oko 7.000 kreveta i smještajnih kapaciteta, tako da je ovo idealna prilika da se proizvođači predstave kako bi mogli plasirati svoje proizvode na turističko tržište.

Policija će u petak uništavati eksplozivna sredstva - zabrana kretanja za građane na Marleri

Policija će u petak uništavati eksplozivna sredstva – zabrana kretanja za građane na Marleri

Porečke odbojkašice 12. veljače igraju protiv Ankarana

Ankaranke svladale Porečanke