in

Mlade književnice pokrenule online književni događaj PRIČE IZ KARANTENE

Mlade riječke književnice otvorile su platformu za kolektivno književno stvaralaštvo u kojem će moći sudjelovati svi zainteresirani autori i čitatelji. Riječ je o online eventu pod nazivom Decameron 2020 – priče iz karantene.

Cilj je ove inicijative ispuniti virtualni krajolik kratkim pričama nastalima u vrijeme pandemije te čitateljima, prikovanima uz ekrane, ponuditi umjetnički sadržaj koji će donekle nadomjestiti odgođene i otkazane kulturne programe.

Projekt je nadahnut književnim klasikom Dekameron talijanskog humanista Giovannija Boccaccia. U originalnom djelu skupina mladih ljudi uzmiče pred epidemijom kuge i odlazi na selo gdje naizmjenice priča priče na razne teme kako bi si prikratila vrijeme. Za razliku od njih, domaći će autori uključeni u inicijativu koristiti internet kao sigurnu zonu za pripovijedanje, a čitatelji će u svakom trenutku moći navratiti na njihovo “književno ladanje” kako bi uživali u pričama.

Poziv se odnosi na sve objavljene i neobjavljene autore koji stvaraju u raznim žanrovima te pišu na hrvatskom jeziku i jezicima s kojih se ne prevodi, a u projekt su se već uključili brojni domaći autori spekulativne fikcije.

U duhu originala, predložene su i teme vezane uz dane okolnosti, kao što su: u svemiru, nitko ne čuje kad kašlješ (priče o izolaciji), junaci našeg doba (priče o solidarnosti), ljubav u doba korone (ljubavne priče iz doba epidemije), povijesne pošasti (priče o kugi i drugim zlima), vrli novi svijet (priče o svijetu kakvog više ne prepoznajemo), vidanje i vidarsko prigovaranje (priče o magičnim oboljenjima i iscjeljenjima), ljudska komedija (humoristične priče o toaletnom papiru i drugim nedaćama)…
Odabrane priče će se za vrijeme borbe s pandemijom redovito objavljivati na blogu decameron2020price.wordpress.com i pripadajućim društvenim mrežama te će biti dostupne svim zainteresiranima.

Osim što će novonastale priče čitatelji moći pratiti putem Facebook stranice Decameron 2020, imat će priliku komentirati i ocjenjivati djela i neposredno se povezati s autorima.
Po ukidanju izvanrednog stanja, izbor priča ući će u elektroničku zbirku Decameron 2020 – priče iz karantene u kojoj će ostati zabilježene kao djelić autentičnog umjetničkog svjedočanstva iz vremena pandemije.

Organizatorice ovog događaja, spisateljice Ana Cerovac, Antonija Mežnarić i Vesna Kurilić, pozivaju autore da razvesele svoje sugrađane malom dozom književnosti, a čitatelje da skrate vrijeme dokolice, zabave se i opuste uz priče pisane “u doba korone”.

Poruka iz bolničke sobe zaraženog mladića: “Vaše neodgovorno ponašanje može ubiti”

Nove informacije u broju zaraženih: Ukupno ih je 418, u Istri 37