in

MOTOVUN: U petak otvorenje izložbe Selfi(sh) Elvisa Bertona

Elvis Berton - Izložba

Egoizam i narcizam teme su samostalne izložbe „selfi(sh)” Elvisa Bertona koja se otvara u petak 1. srpnja u 20 sati u galeriji Pet kula u Motovunu u organizaciji udruge Fotovun.

Pazinski likovni umjetnik započeo je rad na ciklusu kojim reagira na fenomen selfija još 2016. godine. “Do tada nisam snimio nijedan selfie niti sam osjećao nikakvu potrebu za time. Smatrao sam da je vanjština samo omot, celofan i važnije mi je bilo pokazati ono što stvaram i što je proizašlo iz moje nutrine nego fotografirati sebe. No, zaintrigirala me ideja selfija pa sam počeo razmišljati kako da taj svojevrsni autoportret napravim na svoj, drugačiji način. Shvatio sam da je zajednička poveznica mojih radova kroz cjelokupno umjetničko djelovanje moj potpis. Slike potpisujem infantilno, kao dijete koje tek uči pisati, s pogrešno napisanim slovima. Uobičajeno je da potpis kao vizualno najmanje bitan dio umjetničkog rada stoji negdje na rubovima ili kutovima slike, no ja sam ga uvećao, multiplicirao i na nekim radovima njime ispunio veći dio platna te ga tako iskoristio kao glavni motiv. S obzirom na to da je fotografiranje sebe ili u mom slučaju postavljanje svojeg imena u središte pozornosti egocentričan i sebičan čin, projekt sam (samoironično) nazvao selfi(sh)“, pojasnio je Berton.

Kustosica izložbe Vilma Bartolić u predgovoru ističe kako se osebujan potpis hotimice iskrivljenih i neujednačenih slova, ispisan na način da podsjeća na nezgrapan i nespretan dječji rukopis, pojavljuje u najranijim radovima Elvisa Bertona i u nepromijenjenom se obliku provlači iz ciklusa u ciklus. „Potpis tako postaje autorov znamen, prepoznatljivo obilježje, ima jednaku ulogu kao i bilo koji drugi likovni ili sadržajni element na slici. S vremenom će infantilno ispisana slova u nekim kompozicijama poprimiti sve veću važnost, potpis će se multiplicirati čak i osamostaliti te će postati jedini sadržaj rada. Usredotočenošću na svoje ime i prezime i njihovim opetovanim ispisivanjem, zadire se u sklisku zonu samodopadnosti i narcisoidnosti. Upravo se karakteristika suvremenog društva, a ne umjetnikova karakterna crta – premda ni ona nije isključena – izvrgava ironiji i kritici u tematskom ciklusu nazvanom selfi(sh)”, napomenula je kustosica Vilma Bartolić.

Bertonova izložba selfi(sh) u motovunskoj galeriji Pet kula može se pogledati do 4. kolovoza svaki dan od 9 do 20 sati.

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine, a radovi su mu pokazani na 36 samostalnih i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu (Austrija, SAD, Velika Britanija, Poljska, Nizozemska, Francuska, Slovačka, Slovenija, Italija, BiH). Dobitnik je više nagrada i priznanja. Od 2008. godine član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, a od 2014. i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u okolici Pazina.

Izvor – Tekst i Foto TZ Motovun

Ilustracija Gradska knjižnica Poreč

POREČ: Kreće ciklus radionica “Od mora do Marafora”

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Kupač teško ozlijeđen nakon što je na njega naletio gliser