in

MUP: Natječajem za slogan započeo Mjesec borbe protiv ovisnosti

Mjesec borbe protiv ovisnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se svake godine od 15. studenoga do 15. prosinca te se provedbom raznih preventivno-represivnih aktivnosti nastoji upozoriti javnost na problem ovisnosti i potaknuti društvo na aktivnu borbu protiv svih oblika sredstava ovisnosti.

U prvih deset mjeseci ove godine na području Policijske uprave istarske evidentirano je 77 kaznenih djela iz domene kriminaliteta droga i 341 prekršaj iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga. Što se tiče zapljena droga, evidentirana je 451 zapljena različitih oblika droga, koje su oduzete od 378 osoba (310 hrvatskih državljana i 68 stranih državljana).

U zaplijenjenim količinama i dalje je najzastupljenija marihuana, s oko sedam zaplijenjenih kilograma te amfetamini, kojih je zaplijenjen oko 600 grama.
Ove godine zbog specifičnih okolnosti uzrokovanih pandemijom Covid-19, preventivne aktivnosti neće se provoditi neposrednim kontaktom s ciljanom skupinom, a to su mlade osobe osnovnih i srednjih škola, već će se preventivne aktivnosti  provoditi on-line.

Tako je već raspisan natječaj za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola Istarske županije, tijekom kojeg učenici moraju osmisliti slogan ili rečenicu dužine do deset riječi koji šalje kreativnu i zanimljivu poruku vršnjacima o razlogu zašto ne bi trebali biti ovisni. Komisija u sastavu predstavnika policije, Zavoda za javno zdravstvo, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Gradskog društva Crvenog križa Pule odabrat će tri pobjednička slogana, koje će Policijska uprava istarska nagraditi prigodnim poklonom te će se od slogana izraditi prigodan jingle.

Osim navedenog, s učenicima srednjih škola u Istri će se u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo, Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja i Policijske uprave istarske održati webinar na temu ovisnosti – zdravstveni i zakonski aspekti.

Osim navedenih aktivnosti, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo održat će se i online prezentacija preventivnih programa osnovnih škola, kao i on-line predavanje dr. Lešića za stručne suradnike škola i ostale stručnjake koji se bave mladima na temu ovisnosti o Internetu. U organizaciji Grada Pule, Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Pule organizirat će se tematski okrugli stol na temu Rizika povećanja ovisnosti i izazova u provedbi preventivnih programa u vrijeme Covid-19 pandemije uz sudjelovanje prof.dr.sc. Martine Ferić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, priopćila je Policijska uprava istarska.

UMAG: Pokušao provaliti u jahtu, policija ga odmah ulovila

Vikend bez težih nesreća u Istri – Na Poreštini sudar i nalet na divljač