in

NOVIGRAD: CMIK prepun događanja – Made in Bosnia, druženje s vinarima, mjuzikl Carlotta Grisi…

Foto CMIK Novigrad

Još jedan tjedan bogat događanjima za različite uzraste, ukuse i afinitete pripremili su u novigradskom CMIK-u.

U novigradskom CMIK-u održana je edukativno-degustacijska radionica pod nazivom „Upoznajmo vina novigradskih vinara“. Radionicu je vodio poznati i priznati hrvatski sommelier Emil Perdec, a organizaciju potpisuju CMIK i Udruga vinara Novigrad, uz potporu TZG Novigrada. Na radionici je Perdec predstavio mogućnosti sljubljivanja različitih vrsta sira i jela od sira (sirane Vesna Loborika) s odgovarajućim vinima iz palete novigradskih vinara odnosno vinarija Demark, Ghira, Ivančić, Palčić i Pervino, dok se kao poseban gost predstavila i vinarija Bertoša iz Kaldira nedaleko Motovuna. Svojim ekstradjevičanskim maslinovim uljem predstavila se uljara Rheos iz Dajle. - Cilj ovog edukativnog eno-gastro happeninga bio je prije svega kvalitetnije upoznavanje vina iz palete novigradskih proizvođača okupljenih u ovdašnju Udrugu vinara. Kao centar za kulturu – i to kulturu u širem smislu – htjeli smo dati svoj mali doprinos i širenju sve popularnije kulture stola odnosno vinske kulture. Drago nam je da su tu ideju i inicijativu vrlo rado i bez puno razmišljanja prihvatili članovi novigradske vinske udruge, sve redom mladi vinari, koji su doduše sve manje mladi, ali su zato sve više – vinari, sve su prepoznatljiviji na zahtjevnoj vinskoj sceni Istre i Hrvatske, prenio je u uvodnom pozdravu večeri Kristijan Nemet, ravnatelj CMIK-a, dodajući kako su se – pripremajući ovaj događaj - posebno vodili mišlju kako je važno da se s novigradskim vinima i njihovim potencijalom upoznaju dionici ugostiteljske ponude Novigrada i okruženja, ali i druga zainteresirana stručna i šira javnost, koja će doprinijeti primjerenoj valorizaciji i promociji ovog visoko kvalitetnog proizvoda upravo tamo gdje on nastaje, „a chilometri zero“. Kroz večer se s različitim sirevima sljubilo pet novigradskih vina te jedno vino gostujuće vinarije Bertoša. Somellier Perdec vrlo je stručno, ali i zabavno i opušteno, svako vino pobliže predstavio, pojasnio sve atribute zbog kojih je ono odabrano s pojedinim sirom, a o svakome vinu odnosno ulju ponešto su rekli i sami proizvođači. Opća je ocjena po završetku večeri bila kako se ovaj edukativni eno-gastro događaj pokazao kao poželjan sadržaj koji je – obzirom na koncept i željeni cilj – svakako na dobrom putu da ispuni svoju svrhu i u narednim izdanjima. Moglo se stoga čuti kako je namjera da ova inicijativa zaživi kao ciklus edukativno-degustacijska radionica kroz koje će se nastaviti s upoznavanjem vina novigradskih vinara i otkrivati nove mogućnosti 𝘸𝘪𝘯𝘦 𝘱𝘢𝘪𝘳𝘪𝘯𝘨𝘢 koje njihova vinska paleta nudi. Naredne radionice bit će otvorene za javnost i sve zainteresirane, a više informacija bit će dostupno uskoro. Autor fotografija: Sebastijan Skoko
Autor fotografija: Sebastijan Skoko

Još večeras može se pogledati projekcija filmova u okviru Mjeseca hrvatskog filma, kojeg CMIK realizira u suradnji s HAVC-om. Večeras od 20 sati mogu se pogledati kratki igrani film Rastanak iz 2008. godine, eksperimentalni film Das Lied ist Aus iz 202. te dokumentarac Jedna od nas iz 2020. godine). Ulaz je slobodan.
U utorak 21. svibnja od 20 sati očekuje vas večer ispunjena smijehom i humorom, uz stand up komediju pod nazivom Made in Bosnia, poznatog bosanskohercegovačkog glumca Hazima Mujčinovića. Ulaznice možete kupiti u sustavu eventim.hr.

Dan kasnije u maloj sali CMIK-a održat će se druga po redu edukativno-degustacijska radionica pod nazivom Upoznajmo vina novigradskih vinara, koju vodi poznati sommelier Emil Perdec. Ovoga puta s vinima novigradskih vinara sljubljivat će se istarski naresci pršutane Jelenić iz Svetog Petra u Šumi te istarskim tapasima koje će prirediti Tinja Food & Wine. Za vina će se pobrinuti ovdašnji vinari okupljeni u Udrugu vinara Novigrad – vinarije Demark, Ghira, Ivančić, Palčić i Pervino, a kao poseban gost predstavit će se i vinarija Juričić iz Labina (Bartići). Radionice zajednički organiziraju Udruga vinara Novigrad i CMIK, uz potporu TZG Novigrada-Cittanova, s ciljem kvalitetnijeg upoznavanja vina iz palete novigradskih proizvođača. Radionice su namijenjene ugostiteljima i drugoj stručnoj javnosti.

U četvrtak 23. svibnja od 20 sati u CMIK-u gostuje dramski mjuzikl Carlotta Grisi: Od Vižinade do vječnosti, multimedijalni glazbeno-dramski hommage ovoj svjetski poznatoj balerini rođenoj u malom istarskom mjestu. Riječ je o produkciji Opere b.b. i festivala Rovinj Art&More, režiju potpisuje Ljiljana Gvozdenović, Carlottu tumači Annamaria Serda, a Jullesa Perrota Ronald Braus. Serda je i autorica teksta, dok je pijanist Mario Čopor. Autor glazbe je Darijan Ivezić. Ulaz je slobodan.

U petak od 19 sati vrijeme je za kino, za dugo očekivani crtić o vjerojatno najpoznatijem mačku na svijetu, Garfieldu! Ovaj ljubitelj lazanja u hrvatskoj verziji ima još jednu poveznicu s ovim popularnim jelom – sinkronizirani glas jednom od likova u crtiću „posudio“ je – Baby Lasagna! Meow!

U subotu od 19 sati pak – svi u kazalište! U suradnji s novigradskom zajednicom Talijana CMIK će ugostiti kazališnu družinu iz pobratimljenog talijanskog grada Sacile, Piccolo Teatro Città di Sacile, koja će uprizoriti poznatu Šekspirovu komediju Pene d’amor perdute (Izgubljeni ljubavni trud). Ulaz je slobodan, a doza smijeha zagarantirana!

Podsjetit ćemo kako ulaznice za programe za koje se ulaz naplaćuje možete u svakom trenutku kupiti online, na adresi cmik-cmc.mojekarte.hr, ili pak na blagajni CMIK-a sat vremena prije početka programa. Sve ostale informacije potražite na njihovoj FB stranici. Program CMIK-a ostvaren je sredstvima Grada Novigrada-Cittanova.

Foto Policijska uprava istarska - Ilustracija

Istra: Vozili s više od 2 promila. Jedan dobio veliku novčanu kaznu, a drugi gratis “noćenje”

Foto Odbojkaški klub Poreč

Porečke odbojkašice sjajne na završnici prvenstva za skupinu djevojčice