in

NOVIGRADSKO LJETO prepuno događanja za sve uzraste – kino pod zvijezdama, Astro party Lunasa, Kids’ day nedjeljom…

Foto TZ Novigrad
Novigradsko ljeto prepuno manifestacija za sve ukuse

Nakon sadržajnog i nizom manifestacija ispunjenog lipnja, bogat i sadržajan program za sve generacije i različite ukuse novigradska Turistička zajednica pripremila je i u nastavku ljeta, posebice u srpnju i kolovozu. U ljetnom kalendaru događanja i dalje su neke od tradicionalnih, prepoznatljivih manifestacija, poput Slovenske noći, Astro partyja Lunasa ili Fešte svetog Pelagija; neke su dobile novo ruho ili će se pak odvijati češće no dosad; a ima i potpuno novih evenata, koji će gotovo svakodnevno animirati ljetne goste Novigrada, a vjerujemo mnoge od njih i dodatno privući u ovaj šarmantni istarski gradić.

„Ovaj vrlo bogat i sadržajno različit program manifestacija rezultat je ispunjavanja želja i potreba naših gostiju, ali i turističkih djelatnika, po pitanju turističke ponude Novigrada. Naime, Turistička zajednica je prošle godine provodila projekt definiranja turističke ponude koji je, među ostalim, obuhvatio i ispitivanje zadovoljstva gostiju turističkom ponudom grada kao i anketiranje turističkih dionika. Analizirali smo njihove stavove i odgovore, te prema dobivenim zaključcima razradili program aktivnosti za ovu godinu. Vrlo je važno imati saznanja o željama i potrebama gostiju, ali vjerujemo kako je bitno i mišljenje turističkih dionika, koji sudjeluju u kreiranju i provođenju turističke ponude destinacije. Želimo razvijati kvalitetan i doživljajni turizam, kako bi naši gosti bili zadovoljni i ponovno se vratili. Vjerujemo da ćemo ovim programom manifestacija zadovoljiti potrebe i želje gostiju, ali i turističkih dionika koji se trude dovoditi goste u naš grad. Zato smo i započeli s ovim projektom kojeg smo nastavili razrađivati i ove godine, a koji će se dalje razvijati s ciljem što boljeg pozicioniranja Novigrada na turističkoj karti Hrvatske i Europe“, istaknula je direktorica TZG Novigrada Vesna Ferenac.

Movie Nights, Piazza Grande Music Nights, Kids day…

Jedna od novosti ovoljetnog programa manifestacija su novigradske filmske noći, „Movie nights“, filmske projekcije na otvorenom, u Parku Novigradske biskupije, svakog četvrtka tijekom srpnja, te dva četvrtka u kolovozu.

U samom centru grada, na korak od mora, pod visokim borovima, ljubitelji sedme umjetnosti, ali i svi oni koji žele provesti jednu ugodnu i opuštenu večer, moći će uživati u hit naslovima recentne filmske produkcije, pa i ponekom filmskom klasiku, uz vrhunsku kvalitetu slike i zvuka. Bohemian rhapsody, Star is Born, Aquaman, Čarobnjak iz Oza… samo su neki od naslova koji će zasigurno privući gledatelje svih generacija, pa i cijele obitelji, da dožive to jedinstveno iskustvo „filma pod zvijezdama“.

Subota će pak biti rezervirana za zabavu i druženje uz glazbu na Velikom trgu, popularnoj Piazzi Grande. Manifestacija stoga i nosi naziv „Piazza Grande music nights“, a u svakom će izdanju na središnji gradski trg dovoditi glazbene izvođače koji će ionako vrelu ljetnu atmosferu podići na još višu razinu. Plesni ritmovi, popularne melodije i dobre vibracije koje odašilje glazba, glavnom su poveznicom ovog zabavno-glazbenog programa, na kojem će Piazza Grande plesati i zabavljati se uz Techno Vikingse, riječku skupinu Flame i plesni program u znaku rock’n’rolla, ABBAzia (ABBA tribute) band, Goran Griff band, The Beatles revival, Griff&Zucchero celebration band, te Disco magic band.

Ljubitelji glazbe na svoje će doći i kroz već dobro poznati i prihvaćeni ciklus koncerata u Prolazu Boška Petrovića, kojeg je ovaj legendarni glazbenik za života prozvao „Jazz corner of Istria“, pa otuda i naziv manifestacije – Live@Jazz corner. Na maloj pozornici smještenoj na ovom simpatičnom, tipično mediteranskom, izrazito akustičnom trgiću podno gradskih zidina, petkom će – dvaput u srpnju te triput u kolovozu, nastupiti sve redom vrhunski glazbenici, te publici zasigurno priuštiti nesvakidašnji glazbeni doživljaj. Ciklus će otvoriti Griff acoustic, u srpnju će nastupiti i Elis Lovrić, a tijekom kolovoza Acoustic Fever trio, Part time band, te MusiCity.

Nedjelja je pak rezervirana za zabavu za cijelu obitelj, posebice djecu! Manifestacija pod nazivom Kids’ day donijet će svake nedjelje navečer nastupe uličnih umjetnika, akrobata, performera, ulične predstave za djecu i druge sadržaje, koji će starogradsku jezgru Novigrada nakratko pretvoriti u mjesto mašte i čarolije. Grad poznat (i) po svom Festivalu uličnih čarobnjaka Čarobni NoviGrad, koji se održava sredinom lipnja, dio te ulične čarolije prenosi dakle i u ljetnim mjesecima koji slijede, na radost mnogih, a posebno – naravno – onih najmlađih.

Che gusto!, Lunasa, Novo kino Novigrad…

Krajem srpnja u atriju novigradske zajednice Talijana održat će se još jedno izdanje Wine, food & beer festa „Che gusto!“, na kojem će se ljubitelji dobre hrane i pića družiti s proizvođačima iz Hrvatske, Italije i Slovenije. Astro party Lunasa i ove će godine u sam centar povijesne jezgre donijeti dašak romantike i mistike, te uobičajene sadržaje – od klasičnog koncerta uz zalazak sunca, preko znanstveno-popularnih predavanja nu znaku astronomije, mistike i mitologije, sve do dječjih predstava, scenskih performansa i glazbenih nastupa. Sve to Lunasa će i ove godine začiniti posebnom atmosferom uz ugašenu javnu rasvjetu, svjetlo baklji i svijećica, te impozantne video projekcije na gradskom zvoniku. Treća nedjelja u srpnju tradicionalno donosi Slovensku noć, mozaični kulturno-zabavni program u znaku hrvatsko-slovenskog prijateljstva, uz nastupe limene glazbe i mažorekinja, folklornih skupina, druženje likovnih umjetnika, te program zabavne glazbe, sve uz gastronomsku ponudu, mali sajam domaćih proizvoda te ponudu craft piva. Osim kroz „Movie nights“, kao novi sadržaj u okviru ovogodišnjeg ljetnog programa, filmske projekcije na otvorenom u Park Novigradske biskupije dolaze početkom kolovoza i u okviru tradicionalne suradnje s Motovun film festivalom. „Novo kino Novigrad“ tako će tijekom tri dana filmoljupcima prikazati isto toliko naslova iz programa ovogodišnjeg MFF-a. U drugoj polovici kolovoza novigradski muzej Lapidarium priprema tradicionalni festival vizualne umetnosti, Arteriju, a vrijeme je to i za također tradicionalni posjet sajma hrvatskih proizvođača pod nazivom Domaće je najbolje.

Kraj kolovoza u Novigradu uobičajeno će biti u znaku proslave dana grada i gradskog zaštitnika Svetog Pelagija. Novigrađani su tim povodom i ove godine priredili bogat višednevni program u znaku zabave, glazbe, kulture, sporta i gastronomije, od 23. do 28. kolovoza. Cijela će starogradska jezgra tih dana biti mjestom dobre zabave i feštarske atmosfere, uz čak četiri glazbene pozornice, 15-ak izvođača, gastronomsku ponudu duž cijele gradske rive, te mnoge druge sadržaje koji će uistinu biti dostojan grand finale intenzivnog srpanjskog i kolovoškog programa događanja.

No, priča tu ne prestaje, jer zanimljivih događanja ima i u nastavku ljeta odnosno jeseni, u rujnu, pa i tijekom listopada… Prvi vikend u rujnu tako donosi veliku gourmet manifestaciju Sardelafest, u znaku srdele i druge plave ribe, a rujan će zaključiti – posljednje subote u mjesecu – Wine&walk by the sea, pješački pohod okolicom Novigrada, tamošnjim vinogradima i maslinicima, uz degustaciju vrhunskih vina i gastronomskih delicija ovoga kraja. Listopad pak donosi Fotografski ex tempore, veliki međunarodni U-9 nogometni turnir Istria youth cup, biciklističku manifesatciju Istria Granfondo Family&Gourmet tour, te nekolicinu drugih događanja, priopćeno je iz TZ-a.

Više o novigradskom ljetnom kalendaru događanja doznajte na mrežnim sranicama www.coloursofistria.com, te na Facebook stranici Visit Novigrad Cittanova. 

Prvi festival istarskog ČEŠNJAKA u Poreču

ŽUDETIĆI KOD VIŽINADE: Radni stroj skliznuo s kamiona – srećom nitko nije ozlijeđen