in

OTVARANJE U VIŠNJANU: Dan otvorenih vinskih podruma WINE DAY u nedjelju

21. izdanje Wine daya – Dana otvorenih vinskih podruma održat će se 30. svibnja 2021. od 10 do 19 sati na području cijele Istre i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svi željni putovanja vinskim cestama, degustacija najboljih vina po šarmantnim mjestima diljem Istre su više nego dobrodošli.

Svoja će vrata posjetiteljima širom otvoriti 57 vinarija iz šest istarskih klastera: Sjeverne Istre (s najvećim udjelom vinarija), Poreštine, Središnje Istre, Istočne Istre, Rovinjštine i Južne Istre.

Tijekom najavljenog hedonističkog doživljaja nudit će se mahom najpoznatije sorte vina, od Istarske malvazije, Terana, Muškata, Merlota, Cabernet Sauvignona do odličnih kupaža i brojnih drugih sorti, kao i pobjednička vina s posljednje 27. izložbe Vinistra – nedvojbeno za svakog po nešto.

Ove godine četiri će vinarija pored vina, posjetiteljima nuditi i žestice iz vlastite proizvodnje, a dvoje proizvođača isključivo jaka alkoholna pića.

Također, među 57 vinarija koje sudjeluju u vinskom eventu, sedam vinskih podruma naplaćivat će degustaciju – po tri vinarije s područja sjeverne Istre i Poreštine te jedna s područja Rovinja. 

Zbog epidemioloških mjera broj mjesta u vinskim podrumima bit će ograničen, stoga, kako bi se osiguralo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, uz preporuku Stožera civilne zaštite Istarske županije,  organizatori su uvjetovali da posjetitelji unaprijed najave i rezerviraju termin posjete, jer ih u suprotnom, bez potvrđene rezervacije, domaćin ima pravo odbiti.

S ciljem smanjenja mogućnosti širenja virusa COVID-19 Stožer civilne zaštite Istarske županije i Zavod za javno zdravstvo upozorili su da su degustacija i posluživanje, prema propisanom za ugostiteljske objekte i OPG-ove, mogući isključivo na otvorenom prostoru, dok je dozvoljeno posjećivati i razgledavati vinske podrume vinara/destilatera – bez posluživanja u podrumima, ili drugim zatvorenim prostorima te bez zadržavanja u podrumima, ili zatvorenim prostorima.

Obilazak podruma omogućit će se uz najavu prema prethodno utvrđenom terminskom rasporedu. Domaćin je u obavezi osigurati protočnost posjetitelja, bez grupiranja okupljenih u većim skupinama. Maksimalan broj dozvoljen u zatvorenom prostoru u jednom trenutku može biti do 25 osoba, ili manje, a ovisno o uporabnoj veličini prostora. Svakoj osobi potrebno je osigurati mogućnost održavanja propisanog razmaka od 2 metra u svim smjerovima.

Pored toga, svi okupljeni u obavezi su primjenjivati epidemiološke mjere poput nošenja zaštitne maske u zatvorenim prostorima, a na otvorenom također u slučaju nemogućnosti održavanja propisanog razmaka.

Organizatori eventa, Udruga vinara i vinogradara Istre “Vinistra”, Turistička zajednica Istarske županije te Istarska županija pozivaju sve zainteresirane da u svoj kalendar ubilježe nedjelju, 30. svibnja od 10 do 19 sati.

Letak s popisom vinarija i njihovom ponudom te uvjetima održavanja eventa mogu se preuzeti  na stranicama www.istra.hr.

Wine day svojevrsna je uvertira u veliki vinski događaj Vinistru koji će se održati u Poreču od 18. do 20. lipnja ove godine, no za razliku od prethodnih izdanja, na otvorenom.  

U nastavku je letak sa svim sudionicima na kojem možete provjeriti tko će naplaćivati degustacije wineday_2021_1705.pdf

dino kozlevac načelnik istarskgo stožera za civilnu zaštitu

Kozlevac: Istra uskoro na popisu regija u zelenoj zoni

VRSAR: Kreće proljetno izdanje gourmet eventa “Goložece di Orsera”