in

PAZINSKI MUZEJ 30. listopada predstavlja projekt KAD ZAZVONE ZVONA prilagođen slijepima i slabovidnima

U srijedu, 30. listopada, u Muzeju Grada Pazina u 12 sati predstavit će se projekt „Kad zazvone zvona…” uz stručno vodstvo izložbom „Zvona s istarskih crkava”.

Projektom Kad zazvone zvona…, prepoznatim i podržanim od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske te realiziranim u partnerstvu s Udrugom slijepih Istarske županije, cilj je bio prilagoditi stalnu muzejsku izložbu „Zvona s istarskih crkava” slijepim i slabovidnim osobama te stvoriti temelje za prilagodbu drugih sličnih sadržaja u budućnosti, kao i one za razvoj nove muzejske publike.

Učinjeno je to izradom opće i pojedinačnih legendi na hrvatskom i engleskom jeziku te Brailleovom pismu i nabavom opreme (tableta i slušalica) kojima će se posjetitelji moći služiti kako bi se povezali s novom web stranicom Muzeja gdje, istražujući Zbirku zvona Muzeja Grada Pazina koja je izložbom predstavljena, mogu slušati audio zapise s opisima svakog zvona pojedinačno.

Uz podršku i sufinanciranje Ministarstva kulture i Grada Pazina, projekt je realiziran i vlastitim sredstvima Muzeja.

Također, nekoliko se je općina i gradova s područja Istarske županije (Grad Poreč, Grad Vodnjan, Općina Funtana, Općina Marčana i Općina Žminj) sufinanciranjem u nabavi opreme i prilagodbe izložbe pridružilo projektu čime je prepoznata važnost očuvanja baštine od zaborava i propadanja te, u ovom konkretnom slučaju, tišine kojom su zvona bila obavijena do njihove restitucije i smještaja unutar zidina pazinskog Kaštela.

TAR: Nova općinska investicija – kafić MOKA CAFFE vodi Estela Brčić uz pomoć svoje djece Emanuele i Erika

NOVIGRAD: Prijem za dobrovoljnog davatelja – Davor Klarić krv darovao 75 puta