in

Počinje 22. MOTOVUNSKI FILMSKI FESTIVAL – na programu stotinjak filmova i Vojko V

Foto Motovun Film Festival

Nakon mjeseci priprema upalit će se projektori i počet će još jedna filmska čarolija na motovunskom brdu. Danas, 23. srpnja, počinje 22. Motovun Film Festival koji do 27. srpnja donosi stotinjak nezavisnih naslova iz cijelog svijeta uz atraktivan glazbeni i ostali popratni program. Motovun i ove godine želi dati vedriju alternativu današnjem nepravednom svijetu, pa su tako u programu filmovi zabrinuti za društvo u kojem se budi isključivost, kao i oni koji nude predah od teških vremena uvrnutim humorom ili pak glazbom.

Festival će se otvoriti u 21 sat na trgu odavanjem počasti nedavno preminulom redatelju i velikom prijatelju Motovuna – Dušanu Makavejevu te projekcijom slovenskog filma godine Nikad više luzerica, egzistencijalne komedije u režiji Urše Menart. I drugi film dolazi iz regije te uz ženski potpis redateljice Teone Strugar Mitevske. Makedonska crna komedija Bog postoji, njeno ime je Petrunija na Brdo filmova dolazi ovjenčana Zlatnom arenom za režiju manjinske koprodukcije na netom završenom Pulskom festivalu.

U glavnom programu Motovuna nalaze se još dva pulska laureata – apsolutni pobjednik festivala, domaći Dnevnik Diane Budisavljević u režiji Dane Budisavljević te srpski Šavovi redatelja Miroslava Terzića s nagradom kritičara za manjinsku koprodukciju.

Za Propeler Motovuna borit će se pak 13 naslova, među njima i napeti ruski film Tvornica te švicarska nadrealna drama Nevinost, također na rasporedu prvog dana festivala. O najboljem odlučit će žiri koji čine hrvatska redateljica Hana Jušić, njezin srpski kolega Ognjen Glavonić te poljski filmski kritičar i producent Michal Chaciński.

Iz programa prvog dana valja izdvojiti i odličan dokumentarac Tutti a casa – Vlast narodu? koji tematizira dolazak populista iz Pokreta pet zvjezdica na vlast u Italiji. Film će se prikazati u sklopu programa Populizam za početnike, dok drugi popratni program, koji predstavlja mlade poljske autore, donosi Posljednju obitelj, jedan od najgledanijih poljskih filmova posljednjih godina.

Vrata motovunskih kina otvorena su danas već u 10 sati projekcijom filmova iz programa Motovunski kratki, čiji će pobjednik ući u nominacije za Europsku filmsku nagradu. O najboljem filmu u ovogodišnjoj sjajnoj selekciji odlučit će žiri u kojem se nalaze predstavnici partnerskih festivala za Europsku filmsku nagradu.

Uz projekcije filmova, druženje s umjetnicima, filmski kviz i performanse na ulicama Motovuna posjetitelje očekuje i bogat glazbeni program, čija je zvijezda prvog dana popularni splitski reper Vojko V. U nastavku festivala nastupit će i Svemirko, Pankrti, Vlado Kreslin, Saša 21, Jeboton Ansambl te brojni DJ-i.

Još samo prvog dana festivala u prodaji je Večernji komplet ulaznica, kojim je omogućen ulaz na sve večernje projekcije u kinima Trg i Billy. Kompleti se mogu kupiti online ili na festivalskoj blagajni u Motovunu.

Svaki kupac na dar dobiva i katalog festivala te mogućnost kampiranja u festivalskom kampu bez obaveze kupnje dodatnih ulaznica.

Za vrijeme festivala organiziran je i prijevoz autobusom iz Pazina s polascima tri puta dnevno u oba smjera, a informacije o voznom redu mogu se pronaći na web-stranici MFF-a.

Izvor: MFF

Fešta sv. Ane u Červar Portu 26. srpnja

VRSAR: 23. srpnja šetnja uz Giacoma Casanovu