in

MARTINJE: Policija najavljuje pojačan nadzor prometa od 6. studenog

Foto: PixaBay.com

U cilju preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica tijekom proslave narodnog običaja „Martinja” PU istarska provodit će pojačane aktivnosti na svim važnijim cestovnim pravcima u Istri 

Radi smanjenja broja prometnih nesreća, a posebno prometnih nesreća s teškim posljedicama, povodom obilježavanja narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“ na području Policijske uprave istarske, od 6. do 15. studenoga 2020. godine, posebice u noćnim satima provest će se pojačane kontrole alkoholiziranosti vozača.

Kontrola vozača provodit će se na više lokacija koje se statistički iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Pored vožnje pod utjecajem alkohola sankcionirat će se i svi drugi prekršaji iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Policija će najveću pažnju obratiti na najteže prekršaje, prekoračenje dopuštenih brzina, nezakonita uporaba mobitela, nekorištenje sigurnosnog pojasa i nepropisno pretjecanje.

Apeliramo na vozače da radi vlastite sigurnosti i sigurnosti drugih sudionika u prometu poštuju prometne propise, a posebice da poštuju ograničenja brzine, da prilagode brzinu kretanja osobinama i stanju ceste koja je u ovom razdoblju često mokra i kliska, da izbjegavaju pretjecanja i da ne voze ako su pod utjecajem alkohola. Apeliramo i na druge sudionike u prometu da se ne prevoze u vozilu kojim namjerava upravljati vozač pod utjecajem alkohola jer su putnici česte žrtve u prometnim nesrećama koje su prouzrokovali vozači pod utjecajem alkohola.

Podsjećamo da je u dane Martinja 2019. godine na području PU istarske utvrđeno 28 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Tada je najveća izmjerena koncentracija utvrđena kod vozača osobnog automobila od  2,46 g/kg dok je najveća utvrđena brzina iznosila je 164 km/h. 

Savjeti vozačima koji su konzumirali alkohol:

  • Nemojte voziti i ostavite automobil parkiran.
  • Koristite javni prijevoz ili do odredišta idite pješice.
  • Ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag te neka on ne konzumira alkohol.
  • Ako niste u društvu s poznatom osobom zamolite nekoga trijeznog vozača da vas preveze do odredišta.

Ne zaboravite da za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola niti jedan razlog nije opravdan. 

NOVIGRAD: Mijenja se UPU zone Stancije Vinjeri radi širenja gospodarske djelatnosti

Online Sajam knjiga – 120 knjižara nudit će naslove po akcijskim cijenama