in

Porečki vatrogasci pozivaju na OPREZ: Spriječimo požare! Kazne idu do 150.000 kuna

Foto DVD Sv. Lovreč

-Vrijeme je borbe protiv širenja epidemije te je sva pažnja usmjerena na taj problem, međutim na našem području djelovanja u posljednje vrijeme bilježimo velik broj požara na otvorenim prostorima. Tijekom prvih nekoliko dana TRAVNJA nesavjesnim spaljivanjem izgorjelo je 20 hektara površine, a u gašenju je sudjelovalo 137 vatrogasaca i 51 vatrogasno vozilo. Zato apeliramo na sve stanovnike i sugrađene da zajedničkim snagama spriječimo požare, piše zapovjednik porečke Javne vatrogasne postrojbe Denis Matošević u javnom apelu građanima.

Savjetuje da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko se pojedinci ipak odluče na spaljivanje, nužno je da postupaju sukladno odluci Istarske županije kojom su definirani rokovi i uvjeti pod kojima se smije spaljivati biljni otpad. Sve osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenom prostoru dužne su zatražiti odobrenje od JVP Poreč.
Vatru ne palite za vjetrovita vremena  i za vrijeme sušnih razdoblja, a biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima.

Prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara, pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i slično.

Ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja, a osobe koje su koristile ložišta na
otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u
potpunosti ne ugasi, poručuju iz porečkog JVP-a.

Za neodgovorno ponašanje kojim se izazove požar predviđene su visoke kazne.
Novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 150.000 kuna ili kaznom zatvora do 60 dana kaznit će se za prekršaj fizička osoba koja izazove požar. Osoba koja izazove požar iz nehaja kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom od 2.000 do 15.000 kuna.

Nepromišljenim spaljivanjem može se počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine za što se može izreći kazna zatvora do tri godina, ako je djelo počinjeno iz nehaja.

Ukoliko je djelo počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama.

Ukoliko primijetite požar, nazovite vatrogasce na broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192, zaključuje se u priopćenju JVP-a Poreč.

POREČ: Stožer civilne zaštite za vikend najavljuje strože kontrole

Uskrsna poruka MLADENA GRGETE, načelnika Funtane: Budite jaki i ostanite doma!