in

Rekreativna PARENZANA za bicikliste i hodače u nedjelju – start i cilj u jami Baredine

Foto: TZ Poreč
Nenad Velenik

Rekreativna Parenzana, vođeno bicikliranje i hodanje, ove će se godine održati u nedjelju, 28. travnja, a start i cilj bit će u jami Baredine. Start biciklijade je u 10 sati, pri čemu je samo za hodače organiziran i prijevoz autobusom – u 9.30 sati krenut će se s autobusnog kolodvora Poreč prema Baredinama, a natrag bus kreće prema Poreču u 15 sati.

Najavio je to na današnjoj konferenciji za novinare direktor Turističke zajednice Nenad Velenik u svojstvu organizatora, naglasivši da će biciklijada imati tri dionice – od 10, 25 i 30 kilometara, pa svatko može izabrati.

Najlakša i najkraća trasa namijenjena je najmlađim sudionicima, a preporučuje se da djeca imaju najmanje sedam godina. Ova najkraća varijanta kretat će se, osim nekadašnjom trasom popularne uskotračne željezničke pruge koja je povezivala Trst i Poreč, i vinogradima koji se nalaze uz nju. Ovaj dio, plus lokalne ceste obuhvatit će dionica od 25 kilometara, dok je najduža od 30 kilometara rezervirana za iskusnije MBT bicikliste, jer će se voziti i šumom, poljima, po maslinicima i nekadašnjoj pruzi.

Hodačima će start biti u 10.15 sati, a ukupna dužina kružne staze je pet kilometara. I biciklisti i hodači sudjeluju na vlastitu odgovornost, preporučamo biciklistima nošenje kacige i rezervne zračnice, te da se svi pridržavaju uputa redara i prometnih propisa na cestama, naglasio je Velenik, uz napomenu da se ovom manifestacijom nastavlja s promocijom outdoor aktivnosti u predsezoni.

Naglasio je da je sudjelovanje potpuno BESPLATNO, kao i zajednički ručak u Baredinama, gdje će biti organiziran i zabavni program uz Baredinosauruse, te besplatni posjet jame i muzeja traktora uz pratnju stručnih vodiča.

U SLUČAJU LOŠE VREMENSKE PROGNOZE U PETAK ĆE SE NA STRANICAMA TZ-a I DRUŠTVENIM MREŽAMA OBJAVITI HOĆE LI MANIFESTACIJA BITI OTKAZANA.

-Uz Porečane očekujemo sudjelovanje gostiju iz Slovenije, Austrije i Italije. Svi hoteli, apartmanska naselja i kampovi su otvoreni. Tiskali smo letke i plakate koji se nalaze na svim info punktovima i u hotelima, a biciklistima će ih dijeliti i članovi Biciklističkog kluba Poreč, naglasio je Velenik.

Usput je direktor TZ-a naveo podatke iz sustava e-visitor, prema kojima je od 1. siječnja do jučer Poreč zabilježio 9 posto više dolazaka, odnosno 53 tisuće, te 7 posto više noćenja, tj. 178 tisuća.

Uskrs je zahvaljujući boljem terminu ostvario iznimne rezultate, odnosno čak 52 posto više noćenja i 8 posto više dolazaka. Tu uspoređujemo lanjski termin od 30. ožujka do 3. travnja, s ovogodišnjim terminom od 19. do 23. travnja, kada smo zabilježili ukupno 8.000 dolazaka i 38 tisuća noćenja.

-Sezona ide dobro sudeći po rezultatima nakon uskrsnog vikenda, ali kapaciteti se sporije pune, jer su se neka tržišta vratila. Gosti očito čekaju promotivne akcije kojih će z sezoni biti. No, toga smo bili svjesni i očekivali smo. Trenutno je u gradu oko 6.000 gostiju, a za iduće dane očekujemo da će opet biti dobro jer do 1. maja praznike imaju Talijani i Slovenci, zaključio je Velenik.

Počinje Tjedan kulture življenja OKOLO – Tamara Obrovac predstavit će svoj novi CD 2. svibnja

Dani otvorenih vrata nove ACI MARINE ROVINJ – Do 27. travnja besplatan dnevni vez za sve!