in

Stožer civilne zaštite izdao upozorenje građanima zbog jakog nevremena koji stiže u subotu popodne

Ilustracija Istramet

Prema prognozi meteoroloških službi ovog vikenda je na području Sjevernog Jadrana  –  Istarske županije najavljena jaka kiša.

Od subote u popodnevnim satima, u noći sa subote na nedjelju te u nedjelju očekuje se kiša koja lokalno može biti vrlo obilnih količina uz jaki jugozapadni vjetar.

Stožer civilne zaštite Istarske županije, gradski, općinski stožeri, službe i komunalna poduzeća Istarske županije spremna su za moguće intervencije na spašavanju ljudi, životinja i imovine.

Stožer civilne zaštite Istarske županije poziva građane na  dodatan oprez radi mogućih velikih količina padalina, mogućnosti poplava koje mogu ugroziti imovinu i ljudske živote.

Savjetuje se građanima:

  • pogotovo u predjelima gdje se skupljaju velike količine vode da poduzmu radnje u okviru mogućnosti kako bi zaštitili stambene i gospodarske objekte od prodora vode,
  • da se ne kreću prometnicama bez osobite potrebe za vrijeme nevrijemena,
  • da ne parkiraju svoja vozila na mjestima gdje se zadržava voda, iznad šahtova za vodu, ispod stabala i na nedozvoljenim mjestima,
  • da vlasnici plovila dodatno provjere vezove svojih plovila,
  • da prate obavijesti putem radija i elektronskih medija
  • da o mogućim zapažanjima i informacijama o opasnosti obavijeste nadležne službe na brojeve telefona Centar 112, Vatrogasci – 193, Policija – 192 i Hitna medicinska pomoć – 194

Vikend će obilježiti ekstremne meteorološke prilike – orkanski udari juga, oborine i plima, najavljuje Istramet.

U subotu će puhati umjereno i jako jugo s olujnim udarima, povodom čega je DHMZ putem Meteoalarma izdao oštro narančasto upozorenje. Naime, udari juga već u subotu mogu dostizati 110 km/h.

Jugo će najjače puhati u nedjelju prijepodne, a prognoza WRF-a je naročito žestoka pošto predviđa udare vjetra na otvorenom moru i do 130 km/h!

Uz izraženu ciklonalnu plimu koju nam donosi kombinacija juga i niskog tlaka zraka, postojat će i velika mogućnost plavljenja obalnog područja, a svemu će doprinijeti još jedan meteorološki ekstrem.

Ekstremne vremenske prilike se odnose i na količinu oborina. Lokalno su moguće iznimno obilne količine, ponegdje i više od 150 mm uz bujice i poplave.

Naročito je žestoka prognoza DHMZ-ovog ALADIN-a koji oborinsku liniju smješta iznad cijele Istre, a ukupna suma oborina mogla bi prijeći mjesečni prosjek u kratkom vremenskom roku!

Zaključno, pred nama je žestoka promjena vremena, jedna od najizraženijih ove godine! Stoga savjetujemo praćenje službenih meteoroloških upozorenja koje objavljuje Meteoalarm te praćenje najnovijih meteoroloških produkata jer će (manjih) korekcija u prognozi zasigurno još biti, piše Istramet.  

Foto Grad Novigrad/Ilustracija

Na e-savjetovanju prijedlog izmjena Zakona o poljoprivrednom zemljištu

Kozlevac: Građani u Istri su se malo previše opustili