in

Sve je spremno za 9. Stari samanj pod kaštelom u Vrsaru

U subotu i nedjelju, 14. i 15. rujna, na trgu i ulicama u starogradskoj jezgri Vrsara održat će se deveti po redu Stari samanj pod kaštelom. Za vrijeme trajanja sajma vrsarskim će trgom zavladati ugođaj života iz doba Vrsarske grofovije.

U programu Starog samnja uživat će ljubitelji istarske tradicije i gastronomije koji će na glavnom trgu i okolnim ulicama moći posjetiti štandove tridesetak obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, domaćih radinosti i obrta koji će predstaviti svoje poljoprivredne proizvode i suvenire od drva, kamena, kože, lavande i drugo.

Tijekom večeri najmlađi će se posjetitelji moći zabaviti u dječjem kutku i radionicama na temu starih igara. Nastupit će folklor iz Barbana i zbor vrsarske Zajednice Talijana, koji će dočarati prošla vremena uz stare istarske plesove i pjesme. Glazbeni program upotpunit će Tu & tamo band i Bambus band.

Za kulinarsku ponudu pobrinut će se Udruga Ugostitelja Vrsar koja će uz degustacijsku čašu za vino, nuditi i porciju pljukanci.

Samo u nedjelju posjetitelje očekuje posebna poslastica – Istarski mikološko-gljivarski savez predstavit će izložbu gljiva Istre i za sve prisutne pripremiti gljivarski kotlić za degustaciju.

Lokalno stanovništvo i ulični zabavljači „I bruti“ u subotu će dočarati povijesnu atmosferu na trgu u starogradskoj jezgri. Glumci Istra Inspirita će u nedjelju s početkom u 20.00 svojom scenskom izvedbom temeljenom na povijesnom statutu  „Statuti et Ordini nel Castello di Orsera“ oživjeti način življenja u Vrsaru u XVII stoljeću, odnosno u 1609. godini  kada je izdan prvi Vrsarski statut. 

Svi će se posjetitelji moći okušati u interaktivnoj igri „Postani CITTADINO ILLUSTRE kaštela Vrsar“ u kojoj će morati dokazati da poštuju pravila vrsarskog Statuta te izvršiti određene im zadatke kako bi mogli postati građanima kaštela. Statut su u Vrsarskoj grofoviji izdali porečki biskupi koji su time osigurali red u tadašnjoj gradskoj jezgri. Kontrolirao se ulaz ljudi u grad kod gradskih vratiju, na način da su svi muškarci morali biti obrijani, postojala je samo jedna peć u kojoj su svi pekli kruh, kontrolirala se  kvaliteta vina, te su se na stupu srama postavljenom na trgu kažnjavali oni, koji bi prekršili određene dijelove Statuta.

Manifestacijom se posjetitelji podsjećaju kako je Vrsar nekada živio i kako je Statut regulirao život stanovnika Vrsara. Statut je pridonio i njegovu razvoju, jer su stroga pravila higijene sprječavala razne bolesti koje su bile prisutne u tadašnjoj Istri.

Sve specifičnosti života u Vrsarskoj grofoviji nastojat će se predstaviti kroz Stari samanj čiji je program realiziran u organizaciji Udruge ugostitelja Vrsar i Turističke zajednice općine Vrsar  u suradnji s Istra Inspiritom. Dio programa se odvija u sklopu projekta prekogranične suradnje Interreg Slovenija – Hrvatska „Uživam tradicijo“ financiranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj, priopćeno je iz Turističke zajednice Vrsar.

Info na http://infovrsar.com/stari-samanj-pod-kastelom-2019/

Porečki vrtić Radost za predškolce koji nisu u vrtiću organizira obaveznu predškolu – upisi su otvoreni

prometna-policija12 ilustracija policija

U Brčićima kod VIŠNJANA: Pijani vozač bez dozvole kažnjen s 20 tisuća kuna