in

SVETA TRI KRALJA: Još danas humanitarna KAF-ova izložba „Priče“ u Svetom Lovreču

Mali polaznici foto škole s voditeljima/Foto Z. Benčić
Članovi udruge na proslavi 10. godišnjice kluba

U sklopu Živih jaslica u Svetom Lovreču  održava se i tradicionalna humanitarna izložba Kluba amaterske fotografije. Svatko će moći naručiti njihove printane radove za simboličnu donaciju danas od 17 do 20 sati u Galeriji Pjaca pokraj Lože, a prikupljene donacije usmjerit će za buduću nadstrešnicu školarcima Svetog Lovreča koji nemaju nadstrešnicu dok čekaju autobus.

Kako KAF-ovci u 11. godini postojanja traže 100. člana, a već su daleko najbrojniji fotografski klub u Istri, porazgovarali smo s tajnikom Darkom Hrastovčakom. On uz predsjednika Kristiana Macinića i svesrdnu pomoć dugogodišnjih članova Dušana Grbca, Filipa Babajka i drugih  vodi konce od samog početka 2009. godine.

Autor Kristian Macinić

“Ono najvrijednije u KAFU je što smo uspjeli spojiti ljude najrazličitijih socijalnih, geografskih, obrazovnih okvira u jednu lijepu zajednicu. Imamo osnovnoškolce, magistre i doktorante, umirovljenike i djecu koji svi imaju zajednički interes prema fotografiji”, kaže Darko dodajući kako im je posebno drago što posljednjih godina ima više žena. Puno im znači i potpora profesionalaca kao što su Macinić, Manuel Paljuh ili mlade Kristine Dražetić iz Novigrada jer to pokazuje da amaterska i profesionalna fotografja mogu ići ruku pod ruku.

„Nečiji pojedinačni uspjeh, naša je zajednička sreća“, kaže Darko obzirom da su česte nagrade članovima na raznim natječajima diljem svijeta. Kroz godine, svoj obol klubu dali su razni profesionalci i amateri, njih više od 190, a svoje su fotoaparate „ukrstili“ na raznim događanjima na Poreštini i putovanjima diljem regije.

Njih 59 poslalo je svoje najbolje radove na izložbu koja ove godine nosi naziv „Priče“. Na dva kata galerije „Pjaca“ mogu se pronaći razni motivi konceptualne fotografije, duhoviti koncepti, urbanizma i arhitekture, ljudi i pejzaža iz Istre i s putovanja, u boji i crno bijeloj tehnici, koje su selektirali članovi Grbac, Živana Selimović i Macinić.

Iza KAF-a već je više od  40 organiziranih izložbi od čega je desetak bilo humanitarnog karaktera. Iduća se očekuje na ljeto kad se organizira fotografski natječaj „Photocity“ u kojem mogu sudjelovati svi, ne samo članovi.

„Svatko može doći i vidjeti što radimo, ne mora se odmah učlaniti. Ne mora ni imati fotoaparat, imamo ljude koji uopće ne posjeduju foto opremu, a redovito dolaze jer ih to zanima. Radi se tu o edukaciji, estetici, a podjednako nam je važna komponenta druženja“, kaže Darko.

Njihovi susreti održavaju se svakog četvrtka u Općini Sveti Lovreč gdje se održava škola fotografije, mjesečna gostovanja i redoviti sastanci. Klub posljednjih godina podupire i Općina Sv. Lovreč s 30 tisuća kuna godišnje u čijim se prostorima nalaze, a KAF-ovci redovito daju doprinos u kulturnim i drugim događanjima Svetog Lovreča.

Prva istarska „knjižnica“ nosiljki i marama: MARTINA ŠTIFANIĆ iz Tinjana predvodi revoluciju pravilnog nošenja djece i beba

U punoj porečkoj Žatiki: Hrvatski rukometaši uoči EURA pobijedili CROATIA CUP 2020.