in

Prva istarska „knjižnica“ nosiljki i marama: MARTINA ŠTIFANIĆ iz Tinjana predvodi revoluciju pravilnog nošenja djece i beba

Martina Štifanić

-Druženja i edukacija za mame koje žele nositi svoju djecu

-U centru Tinjana niknula prva istarska knjižnica šarenih i mekanih marama i nosiljki za djecu „NIT -Nosiljkoteka Istra“ gdje se od Martine za simboličnu svotu može posuditi marama ili nosiljka, a sve informacije mogu se pronaći u Facebook grupi Babywearing Istra – NIT – Nosiljkoteka Istra.

„Zar tvoje dijete nikad ne plače?“, najčešći je komentar koji bi Martina Štifanić čula kad bi negdje došla sa svojom bebom zamotanom u maramu ili nosiljku, bez kolica. Ona je diplomirana inženjerka prehrambene tehnologije, poduzetnica, educirana savjetnica za nošenje i majka troje djece koja u Istri predvodi tihu revoluciju pravilnog nošenja beba. S njom smo popričali o vještini  koja roditeljima oslobađa ruke, čuva živce i leđa.

„Uvijek sam znala da svoju djecu želim nositi blizu sebe i kad bi me pitali što želim za babinje, odgovarala sam, klokanicu. Ta neovisnost bila mi je užasno važna, ja sam mama lavica koja hoće sve i svugdje i djecu da mogu ići samnom. Prijatelji su mi onda poklonili Chicco nosiljku“, priča Martina. Iako je danas pokazuje roditeljima kao primjer neispravne nosiljke, s ponosom je u njoj nosila stariju djecu jer nije mogla nabaviti maramu.

No kad je zatrudnjela 2016. godine u Hrvatskoj su postojale internetske babywearing grupe i web trgovine. Martina se prepustila istraživanju. Odlučila je odbaciti kolica i postati prepoznatljiva kao mama nosilica. Uključila se u grupu mama koje testiraju marame i nosiljke, isprobala preko pedeset marami i nosiljki, a kad je shvatila da treba stručni  savjet, pozvala je savjetnicu iz Zagreba putem Facebook grupe i organizirala edukativno druženje roditelja u Pazinu.

„Mame na miru popiju kavu i opuste se u okruženju koje je sigurno za njihovu bebu. Jako puno njih dođe samo da se podruži“, kaže. Susreti su postali tradicija i već dvije godine organiziraju se u DND-u u Pazinu i Sal Yoga studiu u Puli koji dragovoljno ustupaju svoje prostore. Martina im javno zahvaljuje jer i oni volontiraju za mame i njihove bebe koje u Istri nemaju zatvorenih javnih prostora gdje se mogu slobodno okupiti.

Nedugo zatim, i Martina se školovala za savjetnicu. Položila je prvi stupanj Die Trageschule, privatne njemačke škole nošenja koji slovi kao najveći autoritet u tom području. Danas može pružati individualne konzultacije mamama i djeci bez poteškoća u razvoju, a nakon posljednjeg stupnja kojeg uskoro polaže, moći će pomoći svima.

„To se razvilo iz moje potrebe za blizinom i sigurnošću bebe. Kad sam ja osjetila te prednosti pravilnog nošenja, bilo mi je previše žao da to ne podijelim s drugima“, kaže Martina.

Tako u centru Tinjana niče prva istarska knjižnica šarenih i mekanih marama i nosiljki za djecu, „NIT -Nosiljkoteka Istra“ gdje se od Martine za simboličnu svotu može posuditi marama ili nosiljka, a sve informacije mogu se pronaći u Facebook grupi Babywearing Istra – NIT – Nosiljkoteka Istra.

Priča o nošenju djece širi se i do istočne obale: druženje se organizira u Labinu u studiu Il Movimento 25. siječnja, a ukoliko bude interesa, Martina je voljna doći educirati i povezati mame nosilice iz Poreča.

„Nemam želja i nema kraja, jednostavno nemam namjeru stati. Kad nekom pomogneš da dobije ispravan položaj sa svojom nosiljkom i vidiš olakšanje i sreću u njihovim očima, ili onaj ponos kad sami uspiju zamotati maramu, ima smisla to što radiš“, kaže Martina.

Zoran Milanović je novi predsjednik – Najviše dobio u Istri: Pogledajte kako se glasalo u kojoj županiji, općini, gradu, a kako u inozemstvu

SVETA TRI KRALJA: Još danas humanitarna KAF-ova izložba „Priče“ u Svetom Lovreču