in

TZ MARČANA – Vraćaju se Petrova, Rokova, „U rakljansken loncu“, Noć Loborike…

Foto Studio 11 idea - TZ Marčana

Nakon dvije pandemijske godine i ograničenih mogućnosti organizacije i potpore manifestacijama, Turistička zajednica Općine Marčana i Općina Marčana najavljuju svojevrsni povratak tradicionalnih manifestacija – Petrove u Marčani, Rokove u Krnici, ali i gastro manifestacija koje su postale omiljene među posjetiteljima i sudionicima – „U rakljansken loncu“ i „Marčansko šugo“.

marčana petrova
Ilustracija TZ – Rokova u Marčani 202.

Petrova će se održati na svetkovinu Sv. Petra, 29. lipnja, ali taj dan donosi i još jednu manifestaciju koja će zasigurno privući brojne posjetitelje. Naime, projekt Friška riba svima triba (Europski fond za pomorstvo i ribarstvo, mjera 1.2.1) čiji je nositelj DV Vrtuljak Marčana s partnerima OŠ Marčana i Općinom Marčana, a sve s ciljem približavanja zdravih, ribljih obroka djeci i odraslima te približavanja svijesti o konzumaciji ribe lokalnom stanovništvu i turistima, donosi gastro radionicu kojoj će se pridružiti poznati kuhari Dragan Jovanović i Ivan Pažanin. Za zabavu je zadužena klapa Valdibora. Program počinje u 18 sati.

Večernji program, na placi, počinje sa zalaskom sunca. Kao predgrupa nastupa domaći duo, Duo Fantasy koji će nas nakon dvogodišnje pauze zagrijati za Maura Staraja & La Bandu. Marčanskom placom zaorit će se hitovi poput „Lampadine“, „Via Trieste“, „Jena Crna, jena Bjonda“ i mnogi drugi.

Početkom srpnja, 9. srpnja., će se u Divšići održati „Sva kontrada skupa“ fešta uz dobru glazbu i zabavu, kojoj će se, osim kontrade (Divšići i okolna sela) moći pridružiti svi koji  se žele uvjeriti kako se dobro fešta u ovim krajevima.

Krajem srpnja, 23. srpnja., slijedi jedna poslastica –„U rakljansken loncu“. Tradicija kaže, a i oni koji su je kušali, da je maneštra iz rakljanskog lonca najbolja. Pjesma, ples i najbolja maneštra u večernjim satima zabavit će Rakljance, njihove goste i sve koji neće moći odoljeti rakljansken loncu.

Onda će 3. kolovoza Uvala Luka u Raklju ponovno postati pozornica pod zvijezdama. Manifestacija koja je 2020. i 2021. doskočila mjerama tako da je publika bila na vlastitim brodicama, nastavlja svoj veliki uspjeh i ove godine. „Usidri se za Rišpet“ među dražim je koncertima i same klape Rišpet i frontmena Ive Amulića, ali i publike. Brojne brodice velike i male usidre se svake godine pred koncert – jedinstveno osmišljen i jedinstveno posjećen. Ove godine posjetitelji će moći i pješice Stazom Stjepana Hausera prisustvovati koncertu te učiniti ovu manifestaciju još prepoznatljivijom.

6. kolovoza nastavlja se Rakljansko kulturno ljeto manifestacijom „Rakalj u srcu“. Tradicijske pjesme i ples značajne su Općini Marčana, a KUD Mate Balota iz Raklja već godinama čuva ovu kulturnu baštinu našeg kraja i prijatelja.

Kolovoz nastavljamo još jednom zanimljivom manifestacijom, opjevanoj čak i u pjesmi, „Marčansko šugo“. Kulinarske majstorije i natjecanja u kuhanju sve su popularnija, pa tako i u Marčani – kuhari, amateri i oni koji se kuharima osjećaju, mogu iskušati svoj talent u kuhanju šuga od divljači, a oni koji više vole jesti nego kuhati, doći će na svoje kada bude trebalo degustirati šuga i odlučiti o najboljem.

Kulminaciju ljeta će nam, kao i inače, donijeti svetkovina Sv. Roka koja se slavi u Krnici, a Night Express Bend, kao veliki ljubitelji ovog kraja, odsvirat će gažu za pamćenje, kako to i obično biva. Svi oni željni skakanja, veselja i dobre atmosfere naći će se 16.kolovoza u Krnici.

Ne zaboravimo spomenuti Peruškačku noć i Noć Loborike kojima najveći obol daju njihovi mještani entuzijasti.

A tijekom srpnja i kolovoza će se u Krnici, najturističkijem mjestu Općine Marčana, održati nekolicina unplugged koncertića.

Foto Općina Sv. Petar u Šumi

Istarska palica u Sv. Petru u Šumi – Prijelazni pehar pazinskim mažoretkinjama

Plakat TZ Tar-Vabriga

TARSKO Čarobno kino počinje popularnim Disneyevim crtićem