in

U četvrtak POREČDOX – Festival počinje premijerom filma u frontmanu INXS-a

Porečki festival dokumentarnog filma obilježava desetljeće održavanja

Porečdox, međunarodni festival dokumentarnog filma u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, ove će godine obilježiti 10. godinu održavanja. Okrugla obljetnica jednog od omiljenih porečkih festivala odvit će se u podosta skromnijem, no smionom izdanju, uz kvalitetan program i strogo poštivanje preporučenih mjera zaštite. Od 5. do 7. studenog na porečkom će se filmskom platnu projicirati pet dokumentarnih filmova te će se predstaviti izložba fotografija u Maloj galeriji.

Omiljen događaj svih porečkih filmoljubaca, otvorenje 10. Porečdoxa, u četvrtak, 5. studenog tradicionalno će moderirati izbornik Đelo Hadžiselimović u foajeu kina od 18.30 sati i time uvesti u prvu projekciju festivala. Hrvatski film Da je meni ono što mi nije redateljice Višnje Skorin od 19 sati kroz lik pjevačice izjalovljene karijere donosi priču o snovima, radu i nezaposlenosti, egzistencijalnoj krizi i hrabrosti. Isti će film biti dostupan i besplatno na internetskoj platformi Učilišta (www.poup.hr) za one koji festivalu žele prisustvovati virtualno i film pogledati u udobnosti vlastita doma. Nakon projekcije filma, u 20 sati predstavit će se izložba fotografija Igora Dražića PoPuli(zam) u Maloj galeriji Učilišta. Autor se kroz seriju fotografija, snimanih unutar sedam godina, kroničarski obračunava sa svojim gradom Pulom, istovremeno je popularizirajući. Uz slobodan ulaz, izložba ostaje otvorena do 14. studenog.

Prvi će se dan festivala zaključiti filmom u 20.30 sati Mystify: Michael Hutchence, koji će na 10. Porečdoxu obilježiti svoju hrvatsku premijeru. Redatelj Richard Lowenstein donosi priču o životu glazbenika, glumca i kantautora Michaela Hutchencea, glavnog vokala australskog rok-sastava INXS.

U petak, 6. studenog na programu je film Pitaj, slobodno u 19 sati. Redatelj Robert Tomić Zuber kroz praćenje hrvatskog imunologa alternativnijeg razmišljanja nastoji otvoriti prostor smislenom dijalogu oko kontroverzne teme cijepljenja djece. Slijedi makedonski film Medena zemlja redatelja i scenarista Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske u 20 sati. Smješten u idilično planinsko mjestašce, film tematizira suvremeni odnos čovjeka prema prirodi – njegovu bezobzirnu eksploataciju i zanemarivanje u slijepoj utrci za maksimiziranjem profita. Ovaj je film oduševio svjetsku publiku te je, uz brojne druge nagrade, nominiran za Oscara za najbolji strani film i najbolji dokumentarni film.

U subotu, 7. studenog festival zaključuje film Tusta redatelja Andreja Korovljeva od 19 sati. Dugometražni dokumentarac približava publiku životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog pank-rok-benda KUD Idijoti iz Pule kroz arhivske materijale i intervjue članova obitelji, prijatelja, kolega i suvremenika.

Rezervacija mjesta te kupnja ulaznica za sve je filmove dostupna na internetskom rezervacijskom sustavu Pučkog otvorenog učilišta Poreč, na rezervacije@poup.hr. Tijekom održavanja događaja provodit će se sve propisane mjere određene Stožerom civilne zaštite radi bezbrižnog i sigurnog filmskog iskustva. Stoga se podsjeća posjetitelje da se pri dolasku u prostore kina pridržavaju propisane udaljenosti od 1,5 metra, ponesu svoje maske za lice te planiraju vrijeme i za mjerenje temperature i dezinfekciju ruku pri ulazu u prostore te upis svojih podataka na listu kontakata.

rovinj

Hrvatska u listopadu ostvarila preko 1,1 milijun turističkih noćenja

TAR: Olea prikuplja uzorke ulja za manifestaciju TEKUĆE ZLATO ISTRE