in

U Poreču izložba slovenske konceptualne neoavangardne grupe OHO

U sklopu projekta „Umjetnik na odmoru 2019. / Valamar“ Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac u suradnji s tvrtkom Valamar Riviera, kao i Pučkim otvorenim učilištem Poreč, otvara se večeras, 4. srpnja, u Galeriji Zuccato izložba grupe OHO.

OHO je slovenska konceptualna neoavangardna grupa koja je bila aktivna u raznim fazama od 1962. do 1971.g. Započela je kao Kranjska grupa (1962. – 65.), zatim OHO pokret (1965. – 68.), a potom OHO grupa (1969. – 71.). Središnji članovi grupe u tom razdoblju bili su Marko Pogačnik, Iztok Geister Plamen i Marjan Ciglič, a tijekom godina bilo je i drugih suradnika – Milenko Matanović, Andraž Šalamun, Tomaž Šalamun, Naško Križnar, David Nez, Matjaž Hanžek, Vojin Kovač Chubby, Drago Dellabernardina, Aleš Kermauner, Franci Zagoričnik, i drugi.

Ime grupe došlo je od stapanja riječi „uho“ i „oko, što je označavalo potrebu za ujedinjavanjem osjećaja za novi pogled nas svijet. Članovi OHO grupe svojom su umjetnošću željeli izazvati ustaljene poglede na svijet i na umjetnost. Umjetnički rad ne povezuju više s tradicionalnim medijem – on može biti iskazan u bilo kojem mediju, nije više ograničen na sferu umjetnosti, već na bilo koji aspekt svakodnevnog života, može se proširiti, ne ovisi isključivo o svome stvaratelju, ono može biti akcija koja će rezultirati mijenjanjem odnosa ili okoline.

Na izložbi u porečkoj galeriji Zuccato bit će predstavljeni radovi članova grupe iz različitih faza njihova rada. Prva faza njihova rada povezana je s filozofijom reizma. Reizam je pokušaj prelaska s antropocentričnog pogleda na svijet na svijet stvari, na jedan ne-antropocentrični sustav u kojem čovjek postoji na jednakoj razini sa svime što ga okružuje. Svaka se stvar vidi, gleda, razmatra u svojoj jedinstvenoj pojavnosti. Druga se faza može povezati s Arte poverom, body artom, performansom, eksperimentalnim filmom, land artom, intervencijama u prirodi. Treću fazu njihova rada karakterizira transcendentalni konceptualizam. Uz te radove, bit će postavljeni i novi radovi Marka Pogačnika koji se konceptualno nastavljaju na filozofiju primjenjenu tijekom djelovanja grupe OHO.

Grupa se dogovorno i svjesno razišla nakon izložbe „Information“ u MoMA-i u New Yorku 1970. kako bi se omogućio prijelaz na iduću kreativnu fazu. Članovi grupe nisu željeli profesionalno ući u međunarodni sistem umjetnosti i institucija. Kasnije, 1971.g., kada su članovi grupe OHO prekinuli sa zajedničkim aktivnostima, Pogačnik je osnovao grupu Obitelj iz Šempasa u kojoj su se umjetnička praksa i svakodnevni život potpuno prožimali, a koja je postojala do 1979.

Izložba ostaje otvorena do 15. kolovoza.

Galerija Zuccato, Decumanus 34, Poreč
Radno vrijeme galerije je od 12 do 22 sata svakim radnim danom, osim nedjelje i praznika.

Organizatori su Institut za istraživanje avangarde, Kolekcija Marinko Sudac, Pučko otvoreno učilište Poreč i Valamar Riviera.

Hrvatska ima godinu dana za ispunjavanje prvog koraka prema uvođenju eura

GROŽNJAN: 6. i 9. srpnja Hrvatska glazbena mladež u čast 50. obljetnici rada priprema plesne priredbe i koncerte