in

U Taru 30. ožujka državni šampionat u rezidbi maslina

Ilustracija

Udruga maslinara Istarske županije Olea iz Tara organizira u suradnji sa Savjetodavnom službom i Udrugom Agro-Poreč 10. nacionalni šampionat rezidbe maslina u obliku polikonične vaze koji će se održati u subotu, 30. ožujka.

Početak je zakazan za 10 sati u masliniku koji se nalazi na cesti iz Tara prema turističkom naselju Lanterna, oko 500 metara niže od nogometnog igrališta.

Skup će se održati pod pokroviteljstvom Upravnog odjela za poljoprivredu Istarske županije, Općine i Turističke zajednice općine Tar-Vabriga.

Svi zainteresirani maslinari mogu dobiti dodatne informacije kod tajnika udruge Zdenka Barca na brojeve telefona 052 434 089, 095 911 3000 te na internet stranicama www.olea.com.hr.

Natječaj je rezerviran za poljoprivredne djelatnike koji se bave maslinarstvom, djelatnike koji posjeduju bilo koji agronomski stupanj obrazovanja, poljoprivredne djelatnike koji se bave vođenjem obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva te učenike i studente poljoprivrednih škola i fakulteta.

Prijave za natjecatelje primat će se zaključno do početka rezidbe ili na gore navedene brojeve i na e-mail: agroporec@pu.t-com.hr ili olea.udruga@gmail.com.

Nagrade prvoplasiranima dodijelit će glavni sponzori manifestacije – općinski TZ, AZRRI i drugi.

Kako ističu organizatori, u novije vrijeme maslinarstvo doživljava pravu renesansu općenito, a posebno u Istarskoj županiji gdje se ubrzano podižu novi maslinici. Ta činjenica ukazuje na potrebu sustavnog praćenja novih tehnologija u maslinarstvu, a posebno upoznavanje maslinara s fiziologijom reza i ishranom maslina, odnosno uspostavu bližeg kontakta između uzgajača maslina i stručnjaka. Treba istaći da je u velikoj mjeri brz razvoj maslinarstva popraćen financijskim poticajima. Pri tome se često olako prelazi preko potrebe za educiranjem proizvođača, pa se događa da se često zanemaruje pravilan pristup rezidbi.

Čest je slučaj da se provodi neadekvatna i neprimjerena rezidba, što kod nekih proizvođača uvjetuje niske i neredovite prinose.

Iz tog razloga Olea organizira nacionalni šampionat o rezidbi masline suvremenog uzgojnog oblika polikonične ili višestožaste vaze.

Cjelokupna lokalna strategija poljoprivredne proizvodnje bazira se prvenstveno na teritorijalnoj integraciji poljoprivrede i turizma. Značenje ove akcije je ojačati sposobnost poljoprivrednih poduzetnika u sektoru proizvodnje poljoprivrednih namjernica. Ovo natjecanje ima osim edukativne namjere i namjeru populariziranja maslinarstva, koje u Istri odavna ima slavnu tradiciju.

POREČ od ove godine novi grad prijatelj ženskog poduzetništva – jedini u Istri

VRSAR: Do 1. lipnja za sav promet zatvorena cesta prema Koversadi