in

POREČ od ove godine novi grad prijatelj ženskog poduzetništva – jedini u Istri

Foto Tanja Kocijančić

Projekt „Grad – prijatelj ženskog poduzetništva“, kreiran u suradnji sa Ženskim poduzetničkim centrom, predstavljen je danas u Poduzetničkom inkubatoru u Žbandaju u prisutnosti gradonačelnika i njihovih zamjenika iz Poreča, Jastrebarskog, Nove Gradiške, Pakraca, Petrinje i Lipika.

Kako je istaknuto na presici, riječ je o projektu koji se provodi četvrtu godinu za redom u suradnji s jedinicama lokalne uprave i samouprave – od ove godine premijerno u Poreču, kao prvom u Istri, i Daruvaru – novim gradovima prijateljima ženskog poduzetništva. Projekt je pomogao da je trećina sudionica i sudionika otvorilo svoje tvrtke, dvije trećine uspješno je pohađalo sve cikluse Poduzetničke akademije, polovica je ostvarila kroz projekt učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. Petina  polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili.

Svoja iskustva i što se čini kako bi se pomoglo poduzetništvu na presici su iznijeli gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zatim gradonačelnici Jastrebarskog, Pakraca, Petrinje i Nove Gradiške Zvonimir Novosel, Anamarija Blažević, Darinko Dumbović i Vinko Grgić, potom Slobodan Katunar, zamjenik gradonačelnika Lipika, Sanela Dropulić, direktorica Ženskog poduzetničkog centra, te Fran Poštenjak, mladi poduzetnik iz Jastrebarskog.

Peršurić je nanizao što Poreč čini po pitanju poduzetništva.

-Grad je ove godine, pojasnio je, u svoj Program poticanja poduzetništva, za koji svake godine izdvaja oko 100 tisuća kuna, uveo novine vezane za žene poduzetnice. Naime, ako se žena poduzetnica kandidira za poticaje i potpore Grad Poreča, od ove godine može ostvariti čak 20 posto više subvencija u odnosu na prošlu godinu. Ženama koje se bave poduzetništvom, Grad također olakšava brigu o djeci gradnjom i uređenjem novih vrtića i osiguravanjem stručnjaka i odgajatelja, kazao je Peršurić.

Trenutni udio žena u poduzetništvu Poreča iznosi oko 20 posto, a gradska je uprava u cilju poticanja ulaska većeg broja žena u poduzetništvo odlučila poduzeti i uvesti određene mjere i novitete. Tako je već prošle godine u sklopu Mjeseca poduzetništva u Poreču u suradnji s Women in Adria, organiziran Networking breakfast kako bi pomogao ženama poduzetnicama da se međusobno upoznaju, umreže i informiraju.

-U sklopu projekta će se tijekom ove godine u Poreču održati Poduzetnička akademija kao niz zanimljivih besplatnih edukacija za poduzetnice i poduzetnike, ali i sve one koji to žele postati. Kroz edukacije dobiti će se besplatne sadržaje za nove vještine i znanja uvijek prijeko potrebnih za poslovanje na realnom tržištu. Prva edukacija održat će se već 3. travnja nakon čega slijede edukacije u svibnju, listopadu i studenome. Edukacije će biti usmjerene na kvalitetnu organizaciju prodaje poduzetničkih proizvoda i usluga, razvoj soft vještina, postavljanju i ostvarivanju poslovnih ciljeva, boljem razumijevanju hrvatskog poreznog sustava, ali i razvijanju vještina i kompetencija koje vode prema uspješnom poduzetništvu, najavio je gradonačelnik.

Iako Grad organizira u listopadu Mjesec poduzetništva, može se reći da će i travanj u Poreču biti u znaku poduzetništva jer će se kroz čitav mjesec održati 4 različite aktivnosti namijenjene poduzetnicima, odnosno aktivnosti koje promiču poduzetništvo.

-Glavna aktivnost je sudjelovanje porečkih poduzetnica na Kongresu poduzetnica – najvećem poslovnom okupljanju žena u poduzetništvu jugoistočne Europe, održanom u Zagrebu. Poreč je svojim poduzetnicama osigurao besplatno sudjelovanje i praćenje svih sadržaja kongresa, networking, izlaganje vlastitih proizvoda i usluga u okviru prodajno promotivnog showroom prostora s pripadajućom infrastrukturom, te mogućnost povezivanja s brojnim poduzetnicama iz cijele regije, pojasnio je gradonačelnik.

-Želja nam je kroz sve ove mjere i aktivnosti potaknuti porečke poduzetnice da se istaknu i umrežavaju u cilju stjecanja novih znanja, poznanstava i poslovnih iskustava. Ostale Porečanke želimo potaknuti da razmisle o poduzetništvu, osvijeste svoje kvalitete i hrabro okrenu novu poslovnu stranicu. Grad će im u tome biti partner i podrška, naveo je gradonačelnik.

Hoditi i zdravi biti u Poreču 2019.

HODITI I ZDRAVI BITI u Poreču 6. travnja

U Taru 30. ožujka državni šampionat u rezidbi maslina