in

Umaški karneval – danas maškare po selima, sutra dječja povorka gradom

Umaški karneval ima bogat program ovog vikenda. Tradicionalni obilazak maškara po selima predviđen je za danas i sutra, 23. veljače i 24. veljače, u organizaciji mjesnih odbora Murine i MO Petrovija. U Murinama će se večeras plesati pod maskama uz živu svirku Estrada Banda.

Povorka vrtićkih mališana sutra će se kretati gradskim ulicama od 10 sati. Pa će tako petstotinjak dječice, zajedno s njihovim odgajateljicama, prodefilirati Trgovačkom ulicom i rivom, gdje će se nastaviti zabava uz glazbu i umaškog Meštra karnevala Damira-Koka kojem će  gradonačelnik uručiti „ključeve grada“ te mu povjeriti vođenje grada sve do tradicionalnog paljenja pusta, odnosno okončanja umaških karnevalskih dana.

Vrhunac Umaškog karnevala zakazan je za subotu, 2. ožujka, u Petroviji, kad će petstotinjak maškara u 10 grupa sudjelovati u povorci alegorijskih kola. Nakon trga u Petroviji, kao glavne pozornice na kojoj će sve maškare predstaviti posjetiteljima, svi će se uputiti u šator na nogometnom igralištu Petrovije, gdje će se nastaviti sa zabavom i plesom do kasno u noć uz Masterband  i grupu The Night Express te proglašenje najoriginalnijih maski.

Neće nedostajati ni sporta, jer je u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine predviđen odbojkaški turnir pod maskama u Petroviji, a 4. ožujak od 17:00 sati rezerviran je za dječje maskenbale u Murinama i Petroviji, uz Meštra i animatore.

Spaljivanje pusta i opraštanje od karnevalskih dana predviđeno je u utorak, 5. ožujka, u 17 sati u Murinama te srijedu, 6. ožujka, s početkom u 17 sati u Petroviji. Meštar karnevala Damir-Koka će u Petroviji ovom prilikom vratiti „ključ grada“ gradskim vlastima i na godinu dana oprostiti se od gradskog vodstva. (Izvor Grad Umag)

POREČ: Predavanje o prevenciji širenja bakterija otpornih na antibiotike u domovima za starije

U Taru će se graditi market Plodine – ali ne zna se kada