in

USLUGA POREČ: Uveden novi cjenik parkiranja – NOVOST je godišnja kartica od 50 kuna koja je za umirovljenike još povoljnija

Veliko parkiralište u Poreču - Foto Usluga

Velik je interes građana općenito za uvjete i cijene parkiranja po gradu, posebice otkad je cijena parkiranja po satu na uličnim parkiralištima nešto skuplja. Stoga donosimo sve detalje i novitete koji su odnedavno na snazi. Posebno ističemo novost – Porečani mogu birati godišnju pretplatu za 4 javna parkirališta koja stoji samo 50 kuna – dakle, 4,10 kuna mjesečno, odnosno za penzionere to je godišnje 25 kuna ili 2 kune mjesečno.

No, krenimo redom prema podacima koje smo dobili iz porečkog komunalnog poduzeća Usluga.

Usluga Poreč upravlja s 3 javna parkirališta zatvorenog tipa – Veliko gradsko parkiralište, parkiralište kod Općinskog suda te kod Osnovne škole ukupnog kapaciteta 1.000 vozila.

Osim s ta tri javna parkirališta u vrijeme turističke sezone, a zbog velikog broja turista i posjetitelja te nedostataka parkirnih mjesta, otvaraju se još dva alternativna parkirališta, Vrtovi i Vindija ukupnog kapaciteta za 800 vozila.

Od 1. siječnja 2020. u primjeni je novi cjenik usluga parkiranja pri čemu je svim korisnicima omogućena kupnja godišnje pretplate na način da si sami biraju koja parkirališta žele koristiti.

Tako je za sve građane grada Poreča ostala godišnja pretplata za Veliko gradsko parkiralište od 150 kuna, a uvedena je i nova godišnja pretplata od 50 kuna koja uključuje korištenje parkirališta kod Općinskog suda, Osnovne škole, Vrtove i Vindiju.

Građani nisu u obvezi uzeti pretplatu i za Veliko gradsko parkiralište i za ostala parkirališta, već mogu odabrati onu koja im više odgovara.

Naravno, mogu uzeti i obje pretplate odmah ili prvo uzeti jednu, a onda u toku godine kad god i drugu pretplatu uvijek ovisno o njihovim potrebama (pri čemu svaka uvijek traje godinu dana)

Osim građana grada Poreča godišnje pretplate na isti način  mogu ostvariti i građani sa prebivalištem na području bivše općine Poreč pri čemu je njima cijena za Veliko gradsko parkiralište ostala također ista i iznosi 300 kuna godišnje dok korištenje drugih parkirališta stoji 100 kuna godišnje.

Povoljnije godišnje pretplate i prava korištenja parkiranja zadržali su i umirovljenici s područja grada Poreča kao i oni s područja bivše općine Poreč.

Umirovljenici Poreč – Veliko gradsko parkiralište cijena je 75 kuna, a ostala parkirališta 25 kuna godišnje.

Umirovljenici bivša općina Poreč – Veliko gradsko parkiralište 150 kuna, a ostala 50 kuna godišnje

Osim navedenih grupa korisnika pravo na kupnju godišnje pretplate ostvaruju i pravne osobe  kako sa sjedištem na području Poreča tako i one pravne osobe koje imaju sjedište na području bivše općine Poreč, zatim fizičke osobe s prijavljenim boravištem na području grada Poreča ili bivše općine Poreč, iznajmljivači s područja Poreča te oni korisnici koji su zaposleni na području Poreča a imaju prebivalište izvan grada Poreča ili bivše općine Poreč.

Ponavljamo, za sve korisnike koji ostvaruju pravo parkiranja vrijede isti načini kupnje godišnjih pretplata – znači uvijek si korisnici sami biraju koju pretplatu i koja parkirališta žele koristiti a samim time i koju cijenu će platiti.

Usluga Poreč trenutno ima 7.536 pretplatnika za parkirališta zatvorenog tipa.

Na Velikom gradskom parkiralištu ima 6.043 pretplata dok na ostalim zatvorenim parkiralištima trenutačno je važećih 1.493 pretplatnika.

Od ukupnog broja pretplatnika na zatvorenim parkiralištima najveći broj pretplata odnosi se na građane grada Poreča njih 5.829, zatim s bivše općine Poreč njih 718, te pravne osobe sa sjedištem u Poreču njih 580.

Na otvorenim parkiralištima trenutačno je aktivno 270 godišnjih pretplata i to 151 pretplata za fizičke osobe te 119 pretplata za pravne osobe.

Na otvorenim parkiralištima pretplatu za jednu određenu ulicu može ostvariti isključivo fizička osoba koja ima prebivalište u točno toj ulici ili pravna osoba koja ima sjedište točno u toj ulici – cijene su ostale nepromijenjene te iznose 150 kuna fizičke osobe i 350 kuna pravne osobe.

Na otvorenim parkiralištima može se ostvariti i mjesečna pretplata pri čemu ista iznosi 350 kuna mjesečno za fizičke osobe te  600 kuna mjesečno za pravne osobe i vrijedi za sve ulice u kojima se vrši naplata parkiranja

Što se tiče cijene satnog parkinga u ulici ona iznosi 10 kuna u prvoj zoni u ljetnom periodu naplate koji traje od 1. svibnja do 30. rujna i  sada je izjednačena s cijenom na Velikom gradskom parkiralištu. Zatim 8 kuna je u drugoj zoni naplate parkiranja te 6 kuna u trećoj zoni.

U zimskom periodu naplate parkiranja na ulicama koje traje od 1. listopada do 30. travnja u prvoj i drugoj zoni cijene su ostale nepromijenjene i iznose 6 kuna, odnosno 4 kune, dok je u trećoj zoni ukinuta naplata parkiranja.

Što se tiče otvaranja parkirališta Vindija i Vrtovi, iz Usluge vele da su u tijeku pregovori s vlasnicima, budući da su ugovori istekli. Vlasnik Vindije je tvrtka Mercator – H d.o.o. i očekuje se da bi se parkiralište nakon potpisa novog ugovora moglo otvoriti 1. srpnja. Vlasnik Vrtova je država, od koje se i dalje čeka povratni odgovor na zahtjev Usluge za nastavak suradnje.

FUNTANA traži prijedloge za dobitnike općinskih nagrada i priznanja

ISTRA ima 3 novooboljela od koronavirusa – Virus stigao iz Srbije i BiH