in

Vikend u Poreču protekao uz izbor za Miss Turizma Svijeta, bajkere i susret Naš kanat je lip

Već prvoga vikenda u lipnju Poreč je bio domaćin brojnim događanjima koje su privukle domaće i strane turiste u naš grad, a događanja će se nastaviti i tijekom cijeloga mjeseca, za bogatu uvertiru u službeni početak sezone.

U petak, zadnjeg dana svibnja održao se tradicionalni susret pjevačkih zborova Naš kanat je lip koji je ove godine doživio svoje 47. izdanje, u režiji Pučkog otvorenog učilišta Poreč i ovdašnje Katedre čakavskog sabora. Sedamnaest zborova iz Istre, Primorsko goranske županije i Slovenije kroz dva dana susreta nastupilo je u jedinstvenoj atmosferi Istarske sabornice i izveli neke od dobro poznatih, ali nekih premijera skladbi skladanih na istarskoj ljestvici. Obje večeri početak susreta označilo je zajedničko pjevanje svih zborova u pratnji roženičara na stepenicama crkve na Trgu slobode. Susret već tradicionalno okuplja ljubitelje zborskog pjevanja i čakavske riječi, ali i turiste.

Proteklog vikenda Poreč i Novu Vas okupiralo je nekoliko tisuća bikera, iz Istre, Hrvatske i europskih zemalja na već tradicionalnom moto susretu – 14. izdanju Bike & Rock Daysa. Za dobru zabavu pobrinuli su se svojim akrobacijama na motoru Dejan Špoljar stunt showom, dok su za glazbu bili zaduženi brojni bendovi, među kojima i headlineri Edi Maružin i Banditi, te Jura Stublić i grupa Film. Najveća atrakcija svakako bio je defile kojim su bikeri protutnjali od svoje bazi u Novoj Vasi sve do uvale Peškera u Poreču, pokazavši svoje ljubimce na dva kotača. Susret organizira moto klub Highlanders iz Nove Vasi uz sponzore i pokrovitelje, a postao je već nezaobilazno mjesto okupljanja početkom lipnja za sve bikere.

Početak lipnja u Poreču ostat će zapamćen i po održavanju izbora za Miss turizma svijeta koje se odvijelo u dvorani Žatika. Poreč je nekoliko godina bio domaćin hrvatskog izbora za Miss turizma, a ove je godine bio domaćin svjetskom izboru koji se prvi put održavao u Hrvatskoj. Četrdeset ljepotica iz svih krajeva svijeta desetak je dana boravilo u Hrvatskoj, od čega najviše u Poreču i Istri gdje su napravile promotivne video snimke i fotografiranje, te ove slike preko društvenih mreža i internet portala poslale u cijeli svijet. Titulu Miss turizma ponijela je Australka Julijana Nikolis, dok je hrvatska predstavnica Paula Srdarev ponijela titulu Model of the world. Ovaj se spektakl prenosio na 30 televizijskih kanala diljem svijeta, te na više od stotinu internetskih portala, i tako promoviralo Poreč i Hrvatsku. Za glazbene točke pobrinuli su se hrvatski predstavnik za pjesmu Eurovizije Roko Blažević, Jacques Houdek, Alka Vuica i Sandi Cenov , te poznata violončelistica Ana Rucner. Program je vodila Vlatka Pokos, a sve se odvijalo u režiji Borisa Kosmača, vlasnika licence Miss turizma za Hrvatsku.

I nakon ovog bogatog vikenda Poreč ne miruje – sutra, u utorak, 4 lipnja na Trgu slobode u 9.30 sati održat će se obilježavanje Svjetskog dana sporta, na kojem će predstavnici porečkih sportskih klubova prezentirati djeci sportove kojima se bave, i što sve mogu trenirati u svome gradu. Dan kasnije, u srijedu, 05. lipnja na otoku Sveti Nikola u režiji Valamar Riviere održat će se centralna svečanost podizanja Plave zastave, simbola čistog mora i urednog okoliša kojim se porečke gradske i plaže velikih turističkih tvrtki već godinama mogu podičiti, kao najbrojnijim u Hrvatskoj.

Lipanj u Poreču nastavlja se i brojim drugim događanjima poput Judo festivala, te povijesnog festivala Giostra i velike skupne izložbe Annale, koji se ove godine po prvi puta održavaju u predsezoni.

Velika zapljena droge na Lighthouse festivalu na Lanterni

DODIR LEPTIRA: TZ Poreč bira najljepše uređene okućnice, balkone, poslovne prostore i mjesne odbore