in

OČEKUJE SE 1.300 SUDIONIKA: VIŽINADA 29. rujna priprema PARENZANU – popularni rekreativni biciklistički maraton

Foto Tanja Kocijančić
Svi lanjski sudionici pješačke Parenzane

Turistička zajednica općine Vižinada i ove će godine zadnje nedjelje u rujnu organizirati rekreativni biciklistički maraton Parenzana. Maraton će se održati  29. rujna sa startom u 10 sati s trga u Vižinadi. Povodom toga danas je na ulazu u mjesto, pored makete lokomotive Parenzane, održana konferencija za medije na kojoj je predstavljen program.

-Ove godine vraćamo se na staru, početnu trasu dugu 46,7 kilometara. Start je s trga u Vižinadi i krećemo asfaltiranom cestom prema Tičanu, Karojbi, Motovunu i Istarskim toplicama gdje je organizirana okrjepa i vraćamo se preko Livada i Ponte Portona. Zadnja dionica od Ponte Portona do Vižinade bit će otvorena za natjecanje, kojeg prošle godine nije bilo. Trasa je zamišljena kao rekreativna, pa je mogu voziti i oni najmlađi. Cijelo vrijeme imat ćemo osiguranje, medicinsku pomoć, policijsku pratnju i kombi „metlu“ za sve one koji ne budu mogli nastaviti ili se žele malo odmoriti, pa nastaviti na nekoj drugoj dionici, izjavio je načelnik Vižinade i predsjednik njene Turističke zajednice Marko Ferenac.

Osim maratona, predviđeno je i pješačenje trasom dugom 10 kilometara s posjetom lokalnim vinarima i maslinarima gdje se organizira okrjepa. Pješači se jednim dijelom trasom Parenzane, a drugim dijelom vižinadskim pješačkim stazama. Kotizacija iznosi 50 kuna koja uključuje majicu, okrjepu, ručak, medalju i suvenir. Prijave počinju u nedjelju u 7.30 sati i traju do 9.30 sati. Najprije će krenuti mini Parenzana za djecu iz vrtića, zatim kreće maraton, a zadnji startaju pješaci, naglasio ja načelnik.

Maraton je važna tradicija za Vižinadu koja okuplja svake godine više od 1.300 biciklista iz šire regije Istre, Hrvatske, Slovenije Italije, Austrije, Bosne i Hercegovine, pa i nekih prekomorskih zemalja, a ove se godine očekuje još i veći broj sudionika, naveo je Ferenac.

Osnovni cilj maratona je omasovljavanje biciklizma kao rekreacijskog sporta, obogaćivanje turističke ponude u razdoblju nakon glavne turističke sezone i njeno produženje, kao i valorizacija i promocija prirodnih i kulturnih resursa. Posebno je to promocija i valorizacija povijesne baštine, odnosno nekadašnje željezničke pruge „Parenzana“ koja je povezivala Trst i Poreč.

-Rekreativni biciklistički maraton Parenzana je prigoda da Vižinada natjecateljima i svojim gostima pokaže kako je ona, a pogotovo nekadašnja trasa uskotračne pruge, mjesto u kojem se može doživjeti idilična slika ovoga kraja i da je u njoj objedinjeno puno toga najboljeg i najljepšeg u Istri.  Maraton u svojoj dužini od 46,7 km u finišu biciklističke sezone slovi kao kraljica rekreativnog biciklizma ne samo Istre nego i Hrvatske, naglasio je načelnik.

Napomenuo je na kraju da se Parenzana vozi pod motom „Put zdravlja i prijateljstva“ što se godinama potvrđuje kroz broj sudionika koji sudjeluju u njoj i na kojoj se sklapaju trajna i neizbrisiva prijateljstva. 

Pokrovitelji ovogodišnje Parenzane su županijski Upravni odjel za turizam, Turistička zajednica Istarske županije, Općina Vižinada i brojni sponzori. Glavni sponzori su Lavanda Oklen i Istarske toplice.

Uz TZ Vižinade, organizaciju manifestacije potpisuje Biciklistički klub Parenzana.

VRSAR: Na ribarskoj fešti gostuje argentinski chef Sebastian Rivas Proia

Trg slobode u Poreču - Ilustracija - Koncert 2019.

Turistička zajednica Poreč otvorila natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za manifestacije