in

Započeo porečki festival Ekolo 3

Odolijevajući prilikama Pučko otvoreno učilište Poreč njeguje kulturu i u obliku atraktivnog festivala Ekolo 3. Njime svojim sugrađanima od 3. do 23. svibnja nudi bogat program kojim, barem na tren i u sigurnim uvjetima, daje mogućnost prepuštanja najkvalitetnijim kulturnim sadržajima. Plesna i dječja predstava, kazališna komedija, izložbe, projekcije dokumentarnih, kultnih i nagrađivanih filmova, otvorene probe vrhunskih klasičnih glazbenika, džez-koncert te koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe – sve to i još mnogo više našlo se na programu festivala simpatičnog naziva Ekolo.

I drvo je bilo sretno

U ponedjeljak, 3. svibnja festival je otvoren na glavnom Trgu slobode uz plesnu predstavu Hodači-ce. U suradnji s Umjetničkom organizacijom TRAFIK i pod koreografskom palicom Žaka Valente, maturanti Škole suvremenog plesa Ane Maletić iz Zagreba snažnom su i emotivnom izvedbom prenijeli važne poruke. Posvećena književniku Janku Poliću Kamovu, suvremena izvedba na futurističku elektronsku glazbu poručila je kako budućnost pripada mladim umjetnicima.

Ekolo se nastavlja u srijedu, 5. svibnja, kada će u kazalištu u 20 sati nastupiti komedija Teatra Naranča Moje istrijansko korona vjenčanje. S aktualnom temom neprilika koje donosi trenutna situacija u organizaciji vjenčanja, radnja predstave odvija se u lokalnoj oštariji. Uz niz komičnih situacija i istarsku snalažljivost, jedno će vjenčanje ipak dočekati sretan kraj.

Četvrtak, 6. svibnja u kinodvoranu donosi Retrospektivu filmova Elvisa Lenića, nagrađivanog redatelja koji će se u Poreču predstaviti projekcijama filmova Lov u 19 sati te Šikuti trilogije (Cuki, Prašćina i Teza) u 21 sat. U međuvremenu će se Maloj galeriji u 20 sati otvoriti izložba Izvještaj o pejzažu – nema nazad Henryja Marića, Noela Šurana i Valtera Černeke, koja će, tematizirajući naš odnos prema istarskoj prirodi, biti otvorena do 20. svibnja.

Kinodvorana je u petak, 7. i subotu, 8. svibnja rezervirana za Reviju oskarovaca, projekcije Oscarom nagrađenih filmova. Na porečko platno stiže Zemlja nomada Chloé Zhao, Još jedna runda Thomasa Vinterberga, Duša Petea Doctera i Kempa Powersa te Sjedinjene Države protiv Billie Holiday Leeja Danielsa.

U nedjelju, 9. svibnja kazalište će preplaviti dječji smijeh uz prekrasnu, raspjevanu priču o dječaku i drvu. Predstava Teatra Exit I drvo je bilo sretno igrat će u dva termina, u 17 i 18.30, kako bi svaki porečki mališan dobio svoje mjesto u ovoj priči.

U foajeu kazališta u ponedjeljak, 10. svibnja u 18 sati multimedijalni umjetnik Alex Brajković predstavit će Disperzije, instalaciju magle, vjetra i zvuka. Ona će posjetitelje uvesti u projekciju kultnog filma iz 1999. Sve o mojoj majci (Todo sobre mi madre) redatelja Pedra Almodóvara s početkom u 19 sati i u okviru programa Kultnog ponedjeljka.

Svaki će zainteresirani sugrađanin ili slučajni prolaznik u utorak, 11. svibnja imati izuzetnu priliku – u kazališnoj dvorani od 18 sati otvorenu probu imat će cijenjena hrvatska violončelistica Monika Leskovar uz pijanisticu Tereziju Cukrov i flautista Danija Bošnjaka. U okviru ovog inovativnog koncepta ususret obilježavanju 60. obljetnice Koncerata u Eufrazijani posjetitelji će moći neobavezno uživati uz repertoar M. De Falle, J. Haydna i R. Matza, vidjeti kako se priprema koncert i razgovarati s umjetnicima nakon probe.

Četvrtak, 13. svibnja obilježit će dva događaja. U 19 sati u galeriji Zuccato otvorit će se izložba Tre gridi autora pod zajedničkim nazivom One Dollar Bill (Bojan Šumonja, Marko Jakše, Pierre Toll). Izložbu, koja tematizira odnos umjetnosti i (anti)povijesti, bit će moguće pogledati do 26. lipnja. Istog dana Ekolo u lapidarij porečkog muzeja u 20 sati dovodi džez-spektakl u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom iz Zagreba. Paier Valčić Quartet, u sastavu Klausa Paiera na harmonici, Asje Valčić na violončelu, Stefana Gferrera na kontrabasu i Romana Wernija na bubnjevima, pronijet će Porečom posebnu atmosferu ljetnog džeza.

U petak, 14. i subotu 15. svibnja na programu su redovite kinoprojekcije uz filmove Ainbo Ricarda Cussóa i Dani gnjeva Guyja Ritchieja. Ponedjeljak, 17. svibnja ponovno je Kultni te u 19 sati donosi projekciju filma Fitzcarraldo iz 1982. redatelja Wernera Herzoga. Njemu će prethoditi otvaranje izložbe u foajeu kazališta u 18.30 sati koja će predstaviti naslovnice Pregleda zbivanja Pučkog otvorenog učilišta Poreč u dizajnu KKA studija te dječje radove s temom skulptura moderne i suvremene umjetnosti u Poreču.

Protekla je godina za Pučko otvoreno učilište Poreč bila jubilarnom – slavilo se 60 godina postojanja i djelovanja najvažnije porečke obrazovno-kulturne ustanove.

U srijedu, 19. svibnja, u kazališnoj dvorani predstavit će se prigodna monografija Mozaik uspomena – 60 godina.

Četvrtak, 20., petak, 21. i subota 22. svibnja u projekcijama filmova Ainbo i Sef redatelja Jaumea Balagueróa imat će priliku uživati svi filmoljupci. Prava je poslastica rezervirana za nedjelju, 23. svibnja u 20 sati u kazališnoj dvorani, kada će se dogoditi Ku-je-ku-ni-more, koncert eksperimentalne i improvizirane glazbe – event-kompozicija, oblikovana u realnom vremenu posredstvom autorskog znakovnog jezika za skladanje. Process ISpainT(H)ING? naziv je projekta u kojem sudjeluju glazbenici-performeri, skladatelji i  koautori izvedbe Neven Radaković, Marco Quarantotto, Miroslav Tovirac, Marko Grbac Knapić i Luka Žužić.

Ovom će se jedinstvenom i dojmljivom izvedbom zaključiti porečki Ekolo 3.

Detaljan program Ekola 3 u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč dostupan je na mrežnim stranicama www.poup.hr te na društvenim mrežama Učilišta.

Ulaznice za događaje moguće je isključivo kupiti na internetskom rezervacijskom sustavu www.rezervacije-poup.hr ili na blagajni Učilišta.

NOVIGRAD: TZ poziva iznajmljivače da se prijave za cijepljenje

Ivana Paradžiković više ne vodi ‘Provjereno‘? Ekipi emisije obznanjeno da više nije dio emisije