in

Zbog bike utrke zatvaraju se ceste na području Umaga, Vižinade, Motovuna i Grožnjana

Foto Istria Gran Fondo

Na području sjeverozapadne Istre u petak, 14. i subotu, 15. travnja, vozit će se biciklistička utrka Istria Gran Fondo. Start i cilj utrke je u Stella Marisu u Umagu, a svoje mjesto na startu već je osiguralo gotovo 600 biciklista iz različitih dijelova svijeta.

Zbog održavanja manifestacije na snazi će biti posebna regulacija prometa, stoga se mole građani za razumijevanje i strpljenje. Tako će promet na dionicama javnih cesta kojima utrka prolazi biti zatvoren u trenutku prolaska utrke te će ovisno o dionici trase, zatvaranje prometa trajati otprilike 20 minuta. Zatvaranje do najviše sat i 30 minuta planira se na trasi Livade – Šterna i na trasi Šterna – Umag. Zatvoreno će biti i mjesto starta i cilja u Stella Marisu u trenucima starta (u 9 sati) i dolaska natjecatelja na cilj (od 12.10 do 13.30 sati).

Vozačima koji u vrijeme održavanja utrke iz Umaga idu u smjeru slovenske granice preporučuje se korištenje Istarskog ipsilona.

Petak, 14. travnja

U petak, 14. travnja, na redu je individualna utrka, odnosno kronometar. Start je u 15 sati iz Stella Marisa u Umagu, a završetak se očekuje oko 16.30 sati. Promet će biti u potpunosti zatvoren na pola sata na trasi utrke: Umag – Fratrici – Kolombera – Šiparina – Valica – Sv. Marija na Krasu – Kmeti – Srbarica – Šćavonija – Umag

Subota, 15. travnja

U subotu, 15. travnja, glavnog natjecateljskog dana devetog Istria Gran Fonda, start je u 9 sati iz Stella Marisa u Umagu, kad započinju dvije utrke, jedna duža Gran Fondo (119 km) i jedna kraća Medio Fondo (94 km). Završetak je predviđen oko 13.30 sati.

Trasa utrke Istria Gran Fondo: Umag – Karigador – Brtonigla – Nova Vas – Ponte Porton – Vižinada – Karojba – Motovun – Livade – Oprtalj – Šterna – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag

Trasa Istria Medio Fondo: Umag – Karigador – Brtonigla – Nova Vas – Ponte Porton – Vižinada – Karojba – Motovun – Livade – Oprtalj – Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag

Informacije o privremenom zatvaranju prometnica u subotu:

Mjesto starta i cilja (Stella Maris – Umag)

– Cesta će biti zatvorena od 8.30 do 9 sati te će vremenski djelomično biti zatvorena u periodu 12.10 do 13.30 sati, odnosno u periodu kada će veća grupa biciklista dolaziti na cilj.

Trasa Umag – Livade (Umag – Karigador – Brtonigla – Nova Vas – Ponte Porton – Vižinada – Karojba – Motovun – Livade)

–  Cesta će biti zatvorena najviše do 30 minuta u zadnjoj točki ove dionice (Livade). Radi se o vremenu od 9 sati (start utrke) do 10.49 sati, kad se očekuje prolazak posljednjeg natjecatelja u Livadama.

Trasa Livade – Šterna (Livade – Oprtalj – Šterna – Završje – Livade – Oprtalj – Šterna)

– Cesta će biti zatvorena najviše sat i 30 minuta u zadnjoj točki ove dionice (Šterna). Radi se o vremenu od 10.49 sati (Livade) do 12.20 sati, kad se očekuje prolazak posljednjeg natjecatelja u Šterni s odvoženim krugom oko Oprtlja. Molimo građane da obrate posebnu pozornost na ovaj dio trase jer će oko mjesta Oprtalj utrka prolaziti dva puta.

Trasa Šterna – Umag (Šterna – Kremenje – Kaštel – Plovanija – Umag)

– Cesta će biti zatvorena najviše sat i 20 minuta jer će u tom vremenu na ovoj trasi proći svi natjecatelji, od onih najbržih do onih najsporijih.

Molimo vozače motornih vozila da postupaju po uputama redara koji će biti prisutni duž cijele trase te policijskih službenika koji će koordinirati promet na većim raskrižjima i mjestima. Također molimo sve sudionike u prometu da povećaju oprez i obrate veću pozornost jer su moguća zaostajanja pojedinih biciklista. Neovisno o privremenoj regulaciji prometa koja će biti na snazi toga dana, hitne službe i sva vozila koja imaju za cilj brigu o sigurnosti i zdravlju stanovnika bit će propuštena uz povećane mjere osiguranja. 

Sve građane molimo još jednom za razumijevanje i unaprijed zahvaljujemo na strpljenju, s obzirom da utrka ima veliku vrijednost u promociji sjeverozapadne Istre kao turističke i sportske destinacije u predsezoni.

U prilogu dostavljamo grafički prikaz i vrijeme zatvaranja prometnica, a više informacija o samoj utrci moguće je pronaći na službenoj web stranici www.coloursofistria.com.

bike utrka umag
Staza Gran Fondo
Staza Medio fondo
Kronometar staza
Kronometar staza

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

POREČ: Teško ozlijeđen u prometnoj nesreći. Sletio s ceste i udario u stablo

Ilustracija - Foto Hermann Kollinger za Pixabay

U požaru izgorjela tri vozila. Očevidom će se utvrditi uzrok