in

ZLATNI ZUB: Porečko kazalište 13. put ispunit će smijeh i pljesak

Cabaret Preko veze Kazališta Kerempuh

13. Zlatni zub, festival komedije i smijeha u Poreču od 26. veljače do 14. ožujka

Festival kazališne komedije Zlatni zub već godinama zabavlja porečku i istarsku publiku uz ponajbolje predstave. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč ovogodišnje 13. izdanje porečkog kazališnog festivala komedije i smijeha Zlatni zub u razdoblju od 26. veljače do 14. ožujka donosi 10 predstava, 13 izvedbi i koncert, a prodaja ulaznica već je u punom pogonu. Komedija i smijeh nipošto ne podrazumijevaju neozbiljnost – misao vodilja Zlatnog zuba je ozbiljno dobar humor, jer su upravo ironija, satira i groteska sredstva za otvaranje velikih, aktualnih tema.

Ususret 13. Zlatnom zubu u Poreč se vraća Zijah Sokolović s izvedbom monokomedije Kobajagi donijela me roda 26. veljače. Ovom predstavom, koja pomaže roditeljima da lagodno i uz osmijeh otkriju djeci tajnu nastanka života, Sokolović će u Poreču proslaviti i 50 godina glumačke karijere.

Ovogodišnji se Zlatni zub službeno otvara gostovanjem talijanskog Marche Teatra iz Ancone s predstavom Food; può contenere tracce di… na talijanskom i engleskom jeziku, koja će se izvoditi dva dana, 5. i 6. ožujka. Publika je pozvana da sjedne za stol u restoranu u kojemu će je ljubazni i talentirani domaćini ugostiti neodoljivim spojem plesa, kazališta, glazbe i komedije, a ovaj će izvanredan spektakl probuditi sva osjetila uz tematiziranje naše neizbježne prisnosti s hranom. Predstava ulazi u izdvojenu ponudu festivala te su ulaznice ograničene i po posebnoj cijeni.

Teatar Rugantino, uz uobičajeno izvrsnu glumačku postavu, 7. ožujka izvodi predstavu Sirena i Viktorija prema tekstu ruskog dramaturga Aleksandra Galina. Ova komedija nesporazuma radnju smješta u rusko posttranzicijsko razdoblje, a troje junaka razoružava nas smijehom i suočava s najvažnijim ljudskim htijenjem – da volimo i budemo voljeni.

U nedjelju, 8. ožujka Zlatni zub donosi premijeru predstave Tri sestre Teatra Naranča, namijenjenu djeci i roditeljima. Dvije mlađe sestre svojom upornošću, pozitivnom energijom i ponekom smicalicom natjeraju stariju sestru na uključivanje u njihovu igru i podsjećaju kako za igru zapravo nikada nismo preveliki.

Predstava koja igra 9. ožujka i za koju je publika već pokazala izniman interes, (Dis)funkcija glave poznate Scene Gorica, govori o trojici muškaraca koji posjećuju psihijatricu radi suočavanja sa seksualnim disfunkcijama, dok se zapravo suočavaju s pritiscima patrijarhalnog odgoja i frustrirajuće inflacije seksualne ponude.

Utorak, 10. ožujka u dva termina ponovno dovodi SplickuScenu, stand up kolektiv koji je u Poreču posljednjom izvedbom već formirao svoju vjernu publiku. U Mi muškarci, vi žene četvorica  komičara ispričat će nam kakve su ih sve (ne)romantične zavrzlame snašle i kako su se iz njih pokušali izvući.

Iz Istarskog narodnog kazališta Pula 11. ožujka u Poreču ponovno gostuje Mistero buffo u jednoj od svojih varijanti. Istarska varijanta srednjovjekovne lakrdijaške satire prema djelu Darija Foa vješto razotkriva i ismijava svevremenske ljudske osobine niskih strasti. U izvedbi Valtera Roše i jedinstvenom prijevodu Roše i Aleksandra Bančića na mješavinu čakavskih narječja ovo je djelo već ušlo u trajnu vrijednost istarske baštine.

Dalmatinsko kazalište Playdrama 12. ožujka, uz razigranu postavu mladih i dinamičnih glumaca, u predstavi Dijete našeg vremena bavi se i na ovim područjima vrlo važnom, štoviše neizostavnom temom – turizmom. Dok željno čekaju furešte i početak nove turističke sezone radi dobre zarade, splitske mladiće iznenađuje netko koga u svom gradu nikada ne bi očekivali.

U petak, 13. ožujka u foajeu kazališta, uz besplatan ulaz, pripremaju se dvije poslastice – kabaret Bruti šporki istrijanski pirati Teatra Nemerik i koncert Part time banda. Uz avanture istarskih pirata od Sjeverne Amerike do Jadrana domaća će publika moći zaplesati uz plesne zvukove retro rok-benda.

13. Zlatni zub zatvara izvedba Cabareta „Preko veze” prošlogodišnjeg pobjednika, Teatra Moruzgva. Dok su heroine kabareta htjele preveslati sve, dobile su veslima po glavi u predstavi aktualne teme, koja je zbog velike zainteresiranosti publike organizirana u dva termina. Nakon predstave slijedi dodjela nagrada za izvrsnost – Zlatni zub najboljoj i Srebrni zub drugoj najboljoj predstavi. O njima odlučuje publika jačinom pljeska, mjerenog tzv. pljeskometrom.

Pozivaju se zainteresirani da svoja mjesta rezerviraju i ulaznice kupe što prije preko internetskog sustava Pučkog otvorenog učilišta Poreč na poveznici rezervacije-poup.hr. Cijena ulaznice je 50 kuna u pretprodaji i 60 kuna na dan predstave. Za talijansku predstavu cijena je 100 kuna, dok je za dječju predstavu potrebno izdvojiti 25, odnosno 30 kuna.

13. Zlatni zub, festival komedije i smijeha, održava se pod pokroviteljstvom Grada Poreča, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Turističke zajednice Poreča, Valamar Riviere, Privredne banke Zagreb i Vina Damjanić.

TAR: Treći singl mlade kantautorice Marei predstavljen live u Zagrebu

Maškare u NOVOJ VASI: Nakon šentence spaljen pust KAŠTIJUNKO