in

ŽMINJ: Izložba Anton Tone Božac od 29. rujna – Prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti

Općina Žminj i Turistička zajednica općine Žminj organiziraju gostovanje izložbe  Etnografskog muzeja Istre: Anton Tone Božac (1933.-2014.): prikazi Istre između rukotvorstva i umjetnosti.

Izložba je prvotno otvorena 2019. u u sklopu manifestacije Dani rukotvorina u Etnografskom muzeju Istre. Nakon Pazina izložba će gostovati u Žminjskoj Kuli do 23. listopada, a  posjetitelji će je moći razgledati od ponedjeljka do petka u vremenu od 10 do 14 sati. Ulaz je slobodan.

Otvorenje izložbe je u utorak  29. rujna  u 10.30 sati na otvorenom ispred Kule, nakon čega slijedi razgledavanje izložbe.

Anton Božac rođen je i živo u mjestu  Feštini na Žminjštini. Radni vijek proveo je radeći u rudnicima u Raši i Labinu od 1955. do 1983. godine. Njegova okupacija bilo je drvo i ljubav prema starini. Svaki slobodni trenutak ili predah od posla koristio je za rezbarenje. Život i rad, sebi bliskih ljudi koji su ga okruživali i s kojima je odrastao i živio, vjerno je prikazivao u figurama od drva. Njegovi radovi stoga su neprocjenjivi kao vizualni svjedoci tog vremena. Bilo da se radi o pečenju kruha, predenju, piljenju drva, obradi zemlje, rudarima u rudniku i drugim svakodnevnim poslovima nekadašnjeg života na selu.  Svojim je radovima godinama obogaćivao mnoge sajmove i manifestacije, a  dobitnik je  mnogih priznanja i nagrada. Kroz svoje radove pokazao je svu ljubav prema baštini koja će uvijek ostati pretočena u drvo i kamen.

Barba Tone izlagao je diljem Istre na feštama i smotrama suvenira, bez kojih su te  manifestacije bile nezamislive. One predstavljaju tradicijski život Istre. Iz tog razloga posebno priznanje dodijelila mu je i Turistička zajednica Istarske županije za doprinos u promociji Istre putem izvornog istarskog suvenira.

Na izložbi će se moći vidjeti njegovi radovi iz fundusa muzeja i privatne zbirke obitelji.

Sukladno epidemiološkim mjerama u prostorijama Kule posjetitelji su obavezni nositi maske za lice.

Istra novi tjedan počela bez novozaraženih!

Slovenija na narančastu listu stavila Istru i druge pogranične županije