in

Fotogalerija kaštelirske 17. GRAMPERIJADE: 30 vrsta jela razgrabljeno za tren, bilo ih je čak i iz Indije!

Gramperijada u Kašteliru, koja je sinoć proslavila 17. rođendan, bit će zapamćena po tome što su slasna jela od grampera nestala u roku od niti 15 minuta! Potrudile su se kaštelirske domaćice, ali i gosti koji ljetuju u ovoj maloj općini, pa na stol prije početka fešte izložili oko 30 vrsta jela.

A bilo je svega – od domaćih recepata do onih međunarodnih, pa se moglo kušati mnogo toga na bazi grampera – krumpir pizza s tartufima, potom s kapuzom i mrkvama, juha, krumpir sa bakalarom ili pak s ružmarinom, bombay aloo (krumpir s indijskim začinima bio je samo za najhrabrije), engleska pita, krumpir loptice s mrkvom, bosanska krumpiruša, odresci od tog povrća ili pak pire, pa s graškom i pancetom, francuski krumpir… Gosti koji su se priključili fešti i skuhali svoje poznate recepte dolaze iz Njemačke, Austrije, Engleske, Danske, Italije, Slovenije, Bosne, Mađarske, čak i Indije…. Gramper je stvarno u Kašteliru povezao svijet u malom. Turisti se svake godine uvijek rado odazovu pozivu domaćina da pokažu što njihova država nudi na bazi krumpira.

Središnji trg napunio se odmah čim su jela stigla. Sve se moglo degustirati u zamjenu za dobrovoljni prilog za kupnju opreme Dobrovoljnog vatrogasnog društva Grom Kaštelir – Labinci, čiji su mladi vatrogasci cijelu večer neumorno posluživali, pekli grampere, pripremali pića i miješali koktele…

Bila je to prava pučka fešta koja je ove godine privukla na Plac ispred crkve daleko više posjetitelja nego prošlih godina, pa su organizatori, Turistička zajednica i Općina, zadovoljno trljali rukama.

Osim ugostiteljske i ponude raznih igračaka i ostalih predmeta zanimljivih djeci, svoje su štandove imali lokalni proizvođači. Pa su tako svoja vina nudile vinarije Cossetto, Legovina i Radoš, ekstra djevičanska maslinova ulja izložili su Oliveri, Edi Brčić i Marko Bratović, a rakije obitelj Žiković. Svoje je suvenire predstavila Helga Diklić.

Prvi put na Gramperijadi sudjelovala je tvrtka Via Tempora koja ima sjedište u Labincima, a koja je na štandu pokazala 30-ak električnih bicikala koji su se mogli isprobati tijekom večeri i dostupni su u njihovoj ponudi.

Nema fešte bez muzike, pa su tako zabavni program otvorili “I paesani”, vokalna skupina iz Zajednice Talijana Tar.

Nakon njih pozornicu su preuzeli Mauro Staraj & La Banda koji su „prašili“ svoje i druge poznate hitove do dugo u noć.

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Foto TZ Funtana - Antonela Doko

FUNTANA: Antonela Doko i Dino Antonić u pratnji Vladimira Babina nastupaju 6. kolovoza

NEDJELJA, 4. KOLOVOZA: Fešta od angurije u Rošinima