in

Istra Inspirit oživio Dvigrad interpretacijskom storytelling šetnjom

U četvrtak, 11. srpnja, uspješno je održana prva interpretacijska storytelling šetnja Dvigradom u izvedbi Istra Inspirita, tijekom koje su posjetitelji mogli na zabavan način saznati sve zanimljivosti koje se vežu uz povijest Dvigrada, ali i priče i legende po kojima je ovaj kulturno-povijesni lokalitet poznat.

Posjetitelje su na više punktova u Dvigradu dočekivali interpretatori baštine kostimirani u stanovnike Dvigrada i likove iz dvigradskih priča i legendi koji su sve prisutne vodili kroz tajanstvenu povijest ovog srednjovjekovnog grada. Na samom početku šetnje  fra Domeniko je svima zaželio dobrodošlicu te je kroz interaktivni pristup prenio najzanimljivije crtice iz nekadašnjeg Dvigradskog statuta iz 14. stoljeća, a tijekom ture publika je moga sresti stanovnike oboljele od kuge, simpatičnu Mariju koja je znala svako prezime nekadašnjih stanovnika Dvigrada, Krsnika koji ih je podučio kako se obraniti od štriga i mora,  ali i poznatog gusara Henrya Morgana koji je, prema legendi, upravo na ovom području sakrio svoje blago.  

Dvigrad Storytelling Tour koji je nastao u suradnji Turističke zajednice Općine Kanfanar i projekta Istra Inspirit (IRTA d.o.o.), pokazao se kao odličan primjer približavanja kulturno-povijesne baštine destinacije domaćoj i stranoj publici, a tu činjenicu potvrđuje prilično velik broj zainteresiranih koji su posjetili sinoćnji događaj.  Scenarij za interpretativnu šetnju Dvigradom potpisuje Petra B. Blašković, a isti je temeljen na stvarnim povijesnim činjenicama, prvenstveno Dvigradskog statuta koji detaljno opisuje životne običaje te pravila i zakone koji su vrijedili u Dvigradu nekada. 

Sljedeća je interpretacijska tura predviđena za 8. kolovoza, a potom i za 22. kolovoza. Sve su ture besplatnog karaktera, na hrvatskom i engleskom jeziku, a prijave su obavezne na e-mail: info@visitkanfanar.hr

Istra Inspirit će kroz period glavne turističke sezone uprizoriti preko 30 doživljaja, a od toga ističemo interpretativne šetnje –  prvi put ove sezone Dvigrad Storytelling Tour u Dvigradu (11.07., 8.08., 22.08.) te Casanova Tour u Vrsaru (05.06., 11.06., 25.06., 9.07., 23.07., 6.08., 20.08., 10.09., 23.10.),  izvedbe u sklopu festivala – Poreč Open Air (14.07., 21.07., 28.07., 4.08., 11.08., 18.08., 25.08., 1.09.), Rabac Open Air (27.07., 3.08., 10.08.), Malin Festa u Medulinu (5.08., 12.08., 19.08.), Starog samnja u Vrsaru (16.06., 8.09.) te pojedinačne doživljaje – Crispo na arheološkom lokalitetu Vižula u Medulinu (18.07.) te Vodnjanske štorije 5, povodom obilježavanja Dana grada Vodnjana (9.08.).  Sve izvedbe Istra Inspirita su besplatnog karaktera zahvaljujući partnerima u projektu koji su i ove godine prepoznali značaj kulturno-doživljajnog turizma te dali povjerenje Istra Inspiritu kao svom partneru za oživljavanje povijesti, mitova i legendi u svrhu kreiranja dodatne ponude.

Istra Inspirit se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije, uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije te Turističke zajednice Istarske županije i ostalih partnera projekta.

Više informacija o Istra Inspiritu možete pronaći na:

Asfalt dobivaju prometnice u mjesnim odborima Varvari, Žbandaj i Nova Vas

Dvoboj Ivanišević-Prpić i Tony Cetinski otvaraju 30. ATP u Umagu