in

BARTULJA u Žminju – Najveća pučka fešta središnje Istre uz Vitasovića, Staraja, stočni sajam, Cornhole, Trash party…

Foto Tanja Kocijančić

U Žminju Zad kaštela danas je najavljen bogat program ovogodišnje Bartulje. Sedmodnevna događanja u čast sv. Bartula svoj će vrhunac doseći u subotu, 26. kolovoza, kad posjetitelje očekuje sajam autohtonih prozvoda, izložba oldtimera, Cornhole turnir, izložba likovnih radova, konjički turnir, folklorni program, stočni sajam, pljočkanje, nogomet, te koncerti Alena Vitasovića, Maura Staraja i Sunset banda. Na sva je događanja ulaz besplatan.

Najveća pučka fešta u Istri, prepoznatljiva Bartulja u Žminju, najavljena je danas na konferenciji za novinare Zad Kaštela u Žminju. Bogat program predstavili su žminjski općinski načelnik Željko Plavčić, direktorica TZO-a Žminj Slavenka Blašković-Janko i organizator zabavnog programa Sanijn Galant.

Načelnik i direktorica TZ-a predstavili su prebogat program. Udarni dan je subota, koja rano ujutro počinje  stočnim sajmom i općim sajmom široke potrošnje (domaći proizvodi, igračke, suveniri…). Dakle, štandovi će se redati od župne crkve, Ulicom 9. rujna, sve do sajmišta. A tu je i jutarnja izložba oldtimera koja će pobuditi znatiželju.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Direktorica Blašković-Janko rekla je da je uvod u bartuljski tjedan započeo već u subotu, 19. kolovoza u jutarnjim satima na nogometnom igralištu u Žminju, nogometnim turnirom U9. Istoga je dana  na boćalištu Petar Radovan u Vidulinima odigran boćarski turnir. 

Nedjelja, 20. kolovoza također je bila posvećena sportu. Naime, odvožena je rekreativna biciklijada Tour po Žminjštine na kojoj je sudjelovalo oko 180 sudionika što na obiteljskoj što na MTB biciklijadi, svih dobnih skupina od 3 pa do 60+ godina. Obiteljska biciklijada odvožena je trasom od 18 km, dok je MTB odvoženna trasom od 32 km.                                    Nogometno igralište u Žminju toga je dana bilo poprište nogometnog turnira U11.

 U četvrtak, 24. kolovoza u 19 sati u žminjskoj kuli, upriličit će se likovna izložba radova polaznika radionica u sklopu projekta “Revitalizacija baštine žminjske čakavštine”. Posjetitelji će izložbu moći pogledati do 26. kolovoza u 20 sati.

Sportski program u petak 25. kolovoza nastavlja se u 17 sati; na nogometnom igralištu Žminj  nogometnim turnirom KUP utakmice seniora i pljočkarskim turnirom  koji se odigrava u pljočkarskoj areni u Mužinima.

Petak 25. kolovoza je i dan posvećen najmlađima, za koje će se od 18 do 19 sati Zad kaštela u organizaciji udruge Birikina održati lutkarska predstava za djecu i mlade “Šarlota riba srca velikog kao balota”.  Program se nastavlja u 21 sat stand-up komedijom The best of Vlatko Štampar. Zabavni program predbartuljskog petka završava večernjom zabavom na The Bar open air stageu uz svirku Replay banda i Dj Krize.

Bartulja 2023. - Žminj plakat
Bartulja 2023. – Žminj

Subota, 26. kolovoza dan je tradicionalno  rezerviran za stočni sajam i sajam široke potrošnje koji su otvoreni od 8 sati ujutro. Glavni dio sajma održat će se na žminjskom sajmištu, dok će na trgu pred župnom crkvom svoje proizvode ponuditi lokalni proizvođači, a na prostoru na šterni ponuditi će se suveniri, hand made artikli, antikviteti i slično. Od brojnih subotnjih popratnih programa spomenimo izložbu oldtimera od 10 sati, konjičko natjecanje za Kup Istre u preponskom jahanju na nogometnom igralištu Draga od 9 sati, te cornhole (bacanje vrećice s kukuruznim zrnjem) turnir na školskom malonogometnom igralištu od 17 sati.

Subotnje poslijepodne posvećeno Bartulji  uljepšati će kulturno-umjetničkim programom od 17 sati Zad kaštela djeca iz žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići izvedbom skečeva, stihova i plesa te učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Gortana izvedbama narodnih pjesama, plesova, zvukovima sopela i harmonika, te dramskim uprizorenjem. Nastupit će i žminjske mažoretkinje i ženska klapa Agata. Zabavna završnica ovogodišnje žminjske Bartulje proteći će u znaku nastupa Sunset Banda od 19 sati,  Alena Vitasovića od 20 sati, te Maura Staraja od 22 sata. Na open air stageu žminjskog  The Bara od 21 sat nastupaju DJ Foka, DJ Hohy i DJ Kriza. Ulaz na sve zabavne programe je besplatan.

Podsjetimo, obzirom na povijesnu dimenziju, Bartulja je najveća pučka fešta u Istri sa stoljetnom tradicijom. Nekad se održavala 24. kolovoza na dan sv.Bartula, a s ciljem okupljanja Žminjaca iz udaljenih mjesta . U crkvi sv. Bratula iz 16. stoljeća, koja se nalazi  na zapadnom ulazu u Žminj, održavala se misa. U domovima žminjaca okupljali su se prijatelji i rodbina iz svih dijelova svijeta i uživali u tradicionalnoj žminjskoj kuhinji: kapuzu z ovčetinom,  tripicama, fužima sa gulašom i ostalim tradicionalnim delicijama.  Bartulja je  tijekom godina doživjela određene promjene, a jedna od njih je ta da se ona danas  obilježava posljednje subote mjeseca kolovoza. Što se gastronomije tiče, žminjske se domaćice i danas trude prirediti svojim obiteljima i mnogobrojnoj rodbini i prijateljima tradicijski pjat kako bi održale višestoljetnu tradiciju. 

POREČ: Plesni studio MOT poziva djecu na upise i najavljuje nove radionice i trenerice

VINA POREČA – Družite se za vikend s najboljim vinarima u starom gradu