in

HELLOISTRIA: Motovun i vinski vitezovi – Očuvali teran i pokorili francusku konkurenciju

Motovun/Foto Barbara Ban

Duge noći i kratki dani “kao rođeni” su za loše raspoloženje i depresiju. No početak studenog ipak zna razveseliti i one najtužnije. Martinje je pravi povod za to, a srećom u Istri vinskih pučkih fešti koje će proslaviti krštenje mladog vina ne nedostaje. Svatko može naći neki kutak za sebe, ali nek si prije svega organizira prijevoz do kuće. Jer nikad se ne zna kako će takva večer završiti. Istarska su vina zbilja nešto posebno pa ih je šteta propustiti. Svakako si takav prijevoz osigurajte ako ćete i do Motovuna. Bez obzira bilo Martinje ili ne. Naime, baš je Motovun ovih dana proglašen drugom najboljom vinskom regijom Europe u oštroj konkurenciji s etabliranim francuskim vinskim regijama Pays d’Armagnac i dolinom Loire.

Time je još jednom potvrđeno da je ovaj gradić, koji je napose poznat po dobroj klopi, tartufima i teranu, pravo mjesto za  vinoljupce i hedoniste zbog čega ga svake godine obiđe između 350 i 400 tisuća posjetitelja.

Miris tartufa

Posebno je atraktivan u jesenskim mjesecima kada se njegovim ulicama jednostavno širi miris tartufa. Čim krenete uzbrdo od groblja pa prema glavnom trgu, na uskoj kamenoj uličici zapljusnut će vas taj predivni “parfem”. Boce terana, koji daje ono najbolje od sebe baš u okolici Motovuna, izložene su na svakom koraku, kao i staklenke s tartufatom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

Međutim, za uživanje nije potrebno da u Motovunu bude lijepo vrijeme. Bilo da pada kiša, da sunce sija, ili je magla obavila ovaj gradić na vrhu brežuljka, ja uživam. A i svi koji dođu jer je ipak Motovun nešto specijalno i jedinstveno. Koliko god čovjek pomislio da ga je vidio i doživio, doći ovdje je uvijek iznova potpuno nova priča. Posebno se hedonistima preporuča dolazak na Festival terana i tartufa sredinom listopada kada su svi vrijedni proizvođači Motovuna i Kaldira te njihove okolice na okupu. Osim što stvarno ovdje možete fino popiti i pojesti, možete sve saznati i o lokalnim vinskim proizvođačima i njihovim etiketama. A ako ipak taj vikend niste u tom điru, nećete ostati uskraćeni ni ako dođete neki drugi dan. No krenimo redom, barem kada je o vinarima riječ.

Ekskluziva u podnožju

Iako nemaju službenu vinsku cestu, svi koji se odluče doći u Motovun moraju posjetiti neke od devet etabliranih vinara, njihovih podruma i kušanica. Izbor je velik – kako vina, tako i ugođaja i priča koje sami vinari daju svojim gostima.

Posjet uz najavu

Podrumi se mogu posjetiti uz najavu, a u špici sezone i posezoni možete uvijek doći jer će netko biti u kantini. A vinari će vam uz svoja vina nerijetko ponuditi i dobar istarski pršut, sir i štošta drugo. Ćakulom na ćakulu proći ćete čitavu povijest kraja i vinarstva. I dobit ćete upute kako doći do drugog vinara.

-Motovunski vinari imaju velik broj etiketa, od terana i malvazije do profinjenih pjenušaca i drugih ekskluzivnih etiketi. Svatko može naći nešto za sebe. Svi oni na najbolji mogući način koriste prirodne blagodati Motovinštine za proizvodnju kvalitetnog grožđa, samim time i vrhunskih vina, u vidu optimalne kombinacije bijele zemlje koja daje mineralnost, fantastičnih ekspozicija, značajnih temperaturnih razlika i dovoljnih količina vjetra. Svi imaju kantine i podrume gdje organiziraju kušanje vina i svaki od njih je po nečemu specifičan. Puno njih ima u planu i gradnju novih podruma i kušaonica, a potaknuti su izgradnjom novog vinskog podruma Roxanich na mjestu starog vinskog podruma iz 1902. godine. To pokazuje kako Motovun već dugo ima vinsku tradiciju koju gaji, čujemo od Davida Matkovića iz TZ-a Motovuna.

Coijelu reportažu pročitajte na blogu HelloIstria.com.

Teška nesreća na cesti Nova Vas – Ponte Porton – Mladić se prevrtao po cesti, spašavali ga vatrogasci

Uspjelo prvo MARTINJE u Vižinadi: Jole i izvrsno mlado vino oduševili brojnu publiku