in

LJETO U ISTRI: U Vabrigi Fešta od sardoni uz morske delicije, zabavu za djecu i klapu Trogirski kanti

Foto TZ Tar - Vabriga - Fešta od sardoni

U Vabrigi u subotu, 29. srpnja, održat će se popularna Fešta od sardoni u organizaciji Turističke zajednice Tar-Vabriga. Program počinje na igralištu u 19.30 sati prezentacijom soljenja sardona na tradicionalan način u izvedbi najmlađih.

Fešta od sardoni 2022. - Foto Tanja Kocijančić
Fešta od sardoni 2022. – Foto Tanja Kocijančić

Pola sata kasnije program se nastavlja animacijsko edukacijskim programom “Morski svijet izbliza”, a nakon toga slijedi nastup pantomimičara Franta koji će uveseljavati i male i velike.

U zabavnom dijelu planiran je program Dancing Stars at Sea by Elio Bašan koji će zabavljati sve koji vole ples. Na pozornici će se izmijenjivati Malvazija Band, Funbox Band i klapa Trogirski kanti.

Domaći ribari čuvari su tradicijskog načina soljenja sardona. Toj plavoj ribi u čast, Vabriga organizira veliku feštu uz iskusne ribarske znalce koji cijeli svoj život posvećuju moru. U Vabrigi su se sardoni solili na dva specifična načina: u salamuri i običnim soljenjem.

Salamura je način za koji je potrebna voda i krupna morska sol. Sardone se posloži u drvene orugle posude, polije salamurom i pokrije teškim poklopcem. Sardoni ne smiju ostati bez vode pa ju je potrebno naknadno dodavati. Drugi je način soljenja običnom solju pri kojem se red sardona gusto posloži i obilno posipa solju. Postupak se ponavlja do vrha posude, a svaki sljedeći red slaže se u suprotnom smjeru.

Naravno, neće manjkati ni raznovrsne gastronomske ponude, a usput će posjetitelji moći i donirati za potrebite. Naime, i ove će godine članice udruge Valsanta skupljati donacije prodajom fritula.

Sardoni se sole, odnosno salamure već u svibnju. Odstajati trebaju od 30 do 90 dana pa je fešta u Vabrigi idealno mjesto gdje možete kušati gotove slane sardone u tipičnom istarskom okruženju.

URBAN Photo Awards ponovno u Poreču – Pobjednik izabran među više tisuća fotografija

Foto TZ Vrsar

VRSAR: Ovo su plaže za pse na kojima možete s ljubimcima uživati u potpunoj slobodi