in

Nakon stoljeća zapuštenosti u OPATIJI otvoreni Amerikanski vrtovi – evo do kada je ulaz besplatan

Amerikanski vrtovi/Grad Opatija

Prije nekoliko dana svečano su otvoreni povijesni opatijski botanički vrtovi popularno zvani Amerikanski vrtovi koji se protežu na više od 9.000 četvornih metara.

Nakon stoljeća zapuštenosti Grad Opatija krenuo je u obnovu Amerikanskih vrtova.

“Dužni smo brinuti o bogatom parkovnom naslijeđu koje imamo, ali i revitalizirati ga te prenamijeniti u turističke svrhe kako bi svi mogli uživati u ljepoti krajolika. Zato smo i krenuli u uređivanje ovog prostora, za koje smo u prvoj fazi sredstvima Ministarstva turizma i iz gradskog proračuna osigurali oko 2 milijuna kuna te još milijun i 600 tisuća kuna za izgradnju pješačkog mosta preko Nove ceste, u skladu sa zahtjevima konzervatora”, naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić.

U drugoj fazi uređenja Amerikanskih vrtova namjerava se otvoriti gornji ulaz u vrtove te urediti vrtna kuća- kaktus bar u kojem će se posjetitelji moći okrijepiti raznim biljnim napitcima.

Povijest vrtova seže u sada davnu 1926. godinu kada u Opatiju stiže Mađar prezimena Kuczor koji se prodajom mađarske paprike obogatio u Americi. Bio je oduševljen pogledom na Kvarner i odlučio ostati ovdje. Kupio je teren i sagradio vrt terasastog oblika s monumentalnim ulazom i kolonadom od petnaest stupova i isto toliko čempresa. Kuczor je u Opatiji pronašao i svoju bračnu družicu, Hildu von Hortenau, vanbračnu kćer bečke balerine Marije Schleizer i nadvojvode Otona Habsburškog, nećaka cara Franje Josipa. U vrtu je bračni par Kuczor zasadio gardenije, kamelije, magnolije i razno mediteransko bilje.

Na svečanosti otvorenja bila je i Margit Grassinger, direktorica Bečkih parkova koji su Opatiji za otvorenje povijesnog botaničkog vrta poklonili tridesetak grmova originalnih bečkih ruža, sorte bečka filharmonija i dirigent. Ona je još jednom istaknula povijesnu povezanost kao i današnje iznimne prijateljske odnose među gradovima te naglasila da će se suradnja među bečkim i opatijskim parkovima nastaviti. Mađarski prijatelji iz Balatonfureda pobrinuli su se da mlade sadnice paprike stignu u Opatiju te su i one našle svoje mjesto u Amerikanskim vrtovima.

Prostor Amerikanskih vrtova izniman je za održavanje raznih prigodnih manifestacija, od kulturnih večeri do modnih revija, a obzirom na jedinstven i prelijep pogled ovdje će se, zasigurno, organizirati i vjenčanja te druge svečanosti. Predviđena je i prodaja prigodnih sadnica raznog bilja.

Za sve posjetitelje do 27. travnja ulaz u Amerikanske vrtove je besplatan, a zatim će se uvesti ulaznica. Radno vrijeme vrtova je svakoga dana od 9 do 12 sati te od 16 do 21 sat, osim ponedjeljkom. Iznimno i 22. travnja, na Uskrsni ponedjeljak, vrtovi će biti otvoreni za posjetitelje. 

Cijena ulaznice će biti 25 kuna, za djecu do 12 godina u pratnji roditelja besplatno. (Izvor Grad Opatija)

ISTRAMET: Noćas stiže pogoršanje vremena uz blatnu kišu

DND POREČ ima još 1 slobodno mjesto na radionici LEGO ROBOTIKE koja starta sutra