in

NOVIGRAD: Metri i metri kratkih filmova na novom filmskom festivalu – jedinstvenom u Istri

Organizatori festivala - Foto TZ Novigrad

I Novigrad ima svoj filmski festival, a njegovo prvo izdanje održat će se ovog vikenda, od 16. do 18. rujna. Festival kratkog metra najmlađi je međunarodni festival u Hrvatskoj i jedini na području Istarske županije koji će prikazivati isključivo filmove kratkog formata. Odvijat će se u Centru za manifestacije i kulturu Novigrad (CMIK), odnosno u zatvorenom i otvorenom dijelu kina. Festival će biti mjesto susreta svih profesionalaca u sektoru, upoznavanja, edukacije, zabave, a nekima prva vrata u svijet kinematografije.

Uz pomoć kreativnih kolega iz novigradske glumačke udruge Upka ERROR, već punih godinu dana ovu manifestaciju pomno planira i priprema dvojac iz 25/9 produkcije, Gianna Buršić i Danijel Handjal, mladi i ambiciozni Novigrađani koji su, nakon godina rada i života daleko od Novigrada, odlučili vratiti se i doprinijeti lokalnoj zajednici stvaranjem ovakvog događaja. 

Prijavljeno je bilo čak 1260 filmova, a organizatori su odabrali 31 najbolji. Među njima ima SF-a, komedije, drame i istinitih priča. Uz to je i Slovenija, kao prva zemlja partner, napravila svoju selekciju od pet najboljih filmova.  Kako se radi o filmovima kratkog formata, gledatelji će moći uživati u više filmova u programu kojeg odaberu. Ima ih više, a podijeljeni su na Glavni program u zatvorenoj kino dvorani te na Obiteljski program, prilagođen mlađim uzrastima, koji će se prikazivati u vanjskom kinu pod zvijezdama. Nema sumnje da će se za svačiji ukus naći poneki film. 

Svečana ceremonija otvaranja, tijekom koje će na crvenom tepihu prošetati slavna lica poput Josipe Lisac, Filipa Križana, Marka Braića, Domagoja Jankovića i Ule Furlan, održat će se petak, 16. rujna. Festival kratkog metra otvara se u 19 sati svjetskom premijerom filma „Slana voda“ redateljice Paule Mangano, s Filipom Križanom, Katarinom Madirazzom i Sinišom Popovićem u glavnim ulogama. 

Osim projekcija filmova, bogat program uključuje masterclass poznatog filmskog producenta Kolja Sakside, koji će se održati u subotu, 17. rujna, s početkom u 17 sati, također u novigradskom CMIK-u. Tijekom sva tri festivalska dana održavat će se i radionica glume za osnovnoškolske uzraste, a nju će voditi nagrađivani kazališni i filmski glumac Gordan Marijanović. 


Uz projekcije i edukacijske programe, zabava će trajati do kasnih večernjih sati uz popratni glazbeni program u Pubu 9. Uz partnere i prijatelje festivala, kao što je vrhunska Destilerija Aura, goste festivala očekuje iznenađenje. Festival se zatvara u nedjelju, 18. rujna, nakon dodjele nagrada najboljim filmovima prema izboru publike, a organizatori najavljuju i iznenađenje kojeg su pripremili u suradnji s Vodnjan film festivalom iz Fažane. Sve dodatne informacije oko programa i ulaznica možete saznati na stranici www.festivalkratkogmetra.com

lazarić toner loris ester diklić galija izložba

POREČ: Umjetnica Lazarić Toner i udruge udružile snage za pomoć životinjama

Istarski župan s Gašperom Dovženom

Novi slovenski veleposlanik Istru odabrao za prvi posjet Hrvatskoj