in

Novigrad slavi tradiciju uz Feštu sv. Ivana Krstitelja i prodajne sajmove 

Foto TZ Novigrad

Dajla ovog vikenda poziva na Feštu sv. Ivana Krstitelja koja se od subote 22. do ponedjeljka 24. lipnja održava u Dajli, u predivnom ambijentu parka nekadašnjeg samostana. Proslavu zaštitnika Dajle obilježit će niz kulturnih, sportsko-rekreativnih i glazbenih sadržaja popraćenih bogatom eno-gastronomskom ponudom.

Dajla - Foto TZ Novigrad
Dajla – Foto TZ Novigrad

U subotu, 22. lipnja, od 21 sat fešta je zagarantirana uz Gorana Griffa i Bullea Folk, u nedjelju će se feštati uz Mambo Kings, a u ponedjeljak uz nastup zborova i tradicionalno paljenje krijesa. Druženje i zabava uz hranu, piće i glazbu bit će svakog dana od 19 sati, a tijekom dana održavat će se niz aktivnosti koji oživljavaju tradiciju ovog kraja i uključuju mještane svih dobnih skupina.

Subotnji dan obilježit će muško-ženski međunarodni turnir u boćanju, skeč dramske amaterske sekcije Zajednice Talijana Novigrada te koncert njihovog zbora „Le Vibrisse“, zatim nastup folklornog društva KUD Dajla te izložba starih fotografija koja će se moći razgledati tijekom sva tri dana slavlja u nostalgičnoj i šarmantnoj Dajli. 

Nedjeljni program počinje već u 8 sati ujutro s rekreativnim pješačenjem koje kreće iz stare Dajle, a na koje su pozvani svi stanovnici i gosti Novigrada te drugih mjesta. Slijede turniri u odbojci na pijesku, u kartanju briškule i trešete te turnir u mori. U kasnopopodnevnim satima održat će se radionica na kojoj će svi zainteresirani moći naučiti kako izmijesiti tijesto i oblikovati omiljenu istarsku tjesteninu pljukanci, te likovno-glazbena radionica za djecu na plaži Belveder.

Povodom slavlja zaštitnika Dajle, sv. Ivana Krstitelja, u ponedjeljak navečer održat će se sveta misa u istoimenoj crkvi, gdje će se potom održati nastupi pjevačkih zborova. Tradicionalno paljenje krijesa na moru, koje se može promatrati iz lijepo uređenog vrta nekadašnjeg samostana, održat će se u 22 sata, čime će mještani Dajle poželjeti sve najbolje svome naselju i Novigradu, te još mnogo fešti u godinama koje dolaze. 

Za vrijeme trajanja manifestacije, mještani Dajle skupljat će dobrovoljne priloge za pomoć potrebitoj obitelji, a svi umirovljenici s područja Dajle pozvani su da preuzmu bonove za besplatnu konzumaciju hrane na info pultu, odnosno štandu.

Tijekom istog vikenda, bit će zanimljivo i u samom centru grada. Na Mandraču će ponovo gostovati cjelodnevni sajam Domaće je najbolje, od 21. do 24 lipnja, koji okuplja izlagače i prodavače iz cijele Hrvatske. Možete pronaći razne proizvode od kvalitetnog drveta, nakit, velik izbor domaćih likera, zatim ulja i kreme s ljekovitim svojstvima i slično. Nedaleko od te lokacije, u Parku novigradskih ribara, u subotu i nedjelju možete posjetiti izložbeno-prodajni sajam sa zanimljivim kreativnim radionicama. Udruga RUKE, koja okuplja obrtnike koji stvaraju rukotvorine, njeguju tradicionalne vještine ukrašavanja korištenjem recikliranih materijala i materijala iz prirode, poziva vas na radionice za djecu i odrasle na kojima možete naučiti sljedeće: izrada cvijeća i životinja od češera, izrada ribica i meduza od plastičnih boca, izrada narukvica od recikliranog pamuka, izrada malih istarskih kažuna od kamena i oslikavanje drvenih igračaka. Na radionice se možete odazvati 22. i 23. lipnja od 11 do 18 sati, a sam prodajni sajam bit će otvoren od 9 do 21 sat.

Foto TZ Vižinada

Vinske večeri u Vižinadi uz glazbu i najbolja vina lokalnih proizvođača

Foto Policijska uprava istarska

Noćas u Poreču teško ozlijeđen muškarac. Završio u Izoli