in

Petkom u 7: Predavanje “Neistražena povijest Višnjana” Petra Polettija

Povijesna vizura Višnjana - Foto Astronomsko društvo - razglednica

O povijesti Višnjana i okolice malo je toga rečeno, ali postoje brojni zapisi i povijesne zbirke koje je Petar Poletti, zaljubljenik u povijest lokalnog zavičaja, istražio, prikupio i analizirao tokom niza godina. Nakon objave monografije o Višnjanu i okolici 2016. godine, Poletti istražuje dalje te će na ovom izlaganju predstaviti dio svog istraživanja na temu višnjanskih bratovština i ostavštine višnjanskih crkvenih zaklada Missich i Cadore.

Bratovštine imaju svoj začetak u srednjem vijeku kao udruge vjernika čiji je cilj bio njegovanje pobožnosti, dobrotvornosti i socijalne zaštite svojih članova (bratima). Uz bratovštine, srednji vijek je iznjedrio i crkvene zaklade koje su se povezale s bratovštinama na način da su surađivale kao štedno-kreditne organizacije te su prihodovale od kamata, često na štetu običnog puka koji su posuđivali robne zalihe i novac od istih.

Na Višnjanštini je djelovalo čak 16 bratovština i dvije crkvene zaklade naziva Zaklada Missich i Zaklada Cadore, a značaj istih analizirati će Poletti na predavanju “Neistražena povijest Višnjana” ovog petka, 10. ožujka u sklopu ciklusa predavanja Petkom u 7 u organizaciji Astronomskog društva Višnjan.

Lokacija događanja je Istarska 5, Višnjan (stara općinska vijećnica), a planirani početak je u 19.00 sati. Ulaz je slobodan. Prijava dolaska i rezervacija mjesta nije potrebna. Za eventualne dodatne informacije možete se obratiti na info@astro.hr i/ili na broj 091 449 1788. 

Plakat za predavanja
Plakat za predavanja

katarina nemet

Nemet o Zakonu o trgovini: Neradnu nedjelju mnogi će ipak raditi, a turistička ponuda će se osiromašiti

Foto - Izvor Turistička zajednica grada Poreča

TZ Poreč objavio natječaj za posao – Ovo su svi detalji