in

Trebišća i Rodik: Putevima mitskih bića

Foto HelloIstria.com

Hrvatska je puna čarobnih tajni koje možete otkriti sa svojom djecom na jednodnevnim obiteljskim putovanjima bajkovitim i tajanstvenim stazama. Jedno od takvih mjesta je i Mitski park – prekogranični park koji povezuje selo Trebišća na području Mošćeničke Drage i selo Rodik u Sloveniji u jedinstven mitski krajolik u Europi. Usred netaknute prirode i tradicionalne arhitekture moći ćete na tematskim stazama i u centrima za posjetitelje upoznati mitsku kulturnu baštinu i doživjeti mitsko poimanje svijeta, piše blog HelloIstria čiju priču donosimo u nastavku.

Staroslavenska mitologija Trebišća

Skriveno u dubini kanjona, u krilu planine Učke, leži mitsko selo Trebišća. Trebišća su središnja točka mitsko-povijesne staze Trebišća – Perun dužine 13 kilometara, koja od Mošćeničke Drage vodi do vrha brda Perun (880m).

Skrivena Trebišća
Tko otvara vrata Perunova svijeta?

Informativno-edukativne ploče i umjetničke skulpture akademskog kipara Ljuba de Karine postavljene duž staze približavaju glavne elemente staroslavenske mitologije i spajaju drevna božanstva poput Peruna (vrhovni bog neba i vatre, upravlja gromovima i munjama) i Velesa (bog kaosa, podzemlja i stočarstva), s toponimima u krajoliku (vrh Perun, Volovski kuk), te opisuju vjerovanja vezana za izmjenu godišnjih doba (borba Velesa i Peruna), postanak svijeta i ostale ključne elemente slavenske mitologije. Interpretacijski sadržaji postavljeni u obnovljenom mlinu predstavljaju posjetitelju bogatu mitološku baštinu ovog kraja.

Obnovljen je stari mlin koji ima 500 godina

Mitski Rodik u Sloveniji

Ukoliko budete u mogućnosti i kada epidemiološke mjere budu dozvolile svakako posjetite i Mitski park u Sloveniji. Ova će vas mitska staza s dvanaest mitsko-folklornih punktova odvesti u svijet naših predaka do mitske Babe, kultne zmije, šembilje kao vraga na vatrenoj kočiji, do naših predaka ajda, zagonetnih mjesta ulaska u svijet mrtvih kroz špilje, “počivališta mrtvih” i do kršćanskih oblikovatelja krajolika.

Rodik vas kroz skulpture i kamene znakove uvodi u mitologiju i vjerovanja – Foto: Jan Antonac

Možete prošetati dvjema stazama: između stabala duž gornjeg Lintverovog kruga u gornjem flišnom brkinskom dijelu ili duž donjeg Babinog kruga po tvrdom krškom tlu vapnenačkog dijela, koji možete proći i biciklom. Slijedite kartu i crvene i sive oznake. Kameni marker upozorit će vas na novi punkt, a kada prijeđete preko kamenog praga, ući ćete u mitski svijet.

Zakleta kraljica – kraška bijela zmija koja živi na ruševinama dvorca na Robidi – Foto: Tina Furlan

Posjet objema lokacijama Mitskog parka obogaćuju centri za posjetitelje u kojima ćemo doživjeti mitsko poimanje svijeta. Dok u Trebišćima upoznajemo slavensku mitologiju, u Rodiku razmišljamo o različitim svjetonazorima tijekom vremena, mitskim, znanstvenim, religijskim i umjetničkim kroz oči Marka Pogačnika.

Zagonetkama do blaga

Dok otkrivamo tajanstvene krajeve duž tematskih staza, mitske nam se priče otkrivaju kroz audio-vizualni vodič. Otkrivanje nevidljivog mitskog krajolika nadograđeno je istraživačkim izazovom za male i velike znatiželjnike. Posjetitelji mogu rješavanjem zagonetki pronaći blago te kroz igre zaviriti u tajanstven svijet mitskih bića. Fragmenti mitske tradicije, vezani uz određene lokacije u mitskom krajoliku, predstavljeni su u prostoru umjetničkim kamenim putokazima i skulpturama. Radi se o jedinstvenom iskustvu prirode u kojem se isprepleću umjetnički i mitski izrazi.

Cikova špilja po tradicionalnoj predaji smatra se prijelazom u drugi svijet gdje vrijeme teče na drugi način – Foto: Tina Furlan

Cijelu reportažu pročitajte na sljedećem linku: https://www.helloistria.com/aktivni-odmor/trebisca-i-rodik-putevima-mitskih-bica/

Silvio Kutić iz Infobipa postao počasni doktor pulskog sveučilišta

SLUŽBENO POTVRĐENO: Njemačka uklonila Hrvatsku s ‘crvene‘ covid liste