in

U Barbanu 18. svibnja – Mala smotra folklora i 12. smotra vina

Danas, 18. svibnja, Općina Barban organizira 5. Malu smotru folklora Istarske županije i 12. Smotru vina Barbanštine.
Mala smotra folklora započinje u 18 sati na placi na kojoj će se predstaviti sedam kulturno umjetničkih društava s područja Istre.

Svoje će tradicionalne plesove, poput baluna, labinskog tanca, ceranskog balona, polke, balo de kušina, kao i recitiranje čakavskih pjesama, pjevanje te sviranje na istarskim instrumentima, predstaviti pomladci kulturno umjetničkih društava iz cijele Istre, a to su KUD „Barban“, KUD „Kumpanija kosirići“, KUD „Mate Balota“ Rakalj, RKUD „Rudar“ Raša, FD „Cere“, KUD Rakalj i FD „Pazin“.

Program smotre započinje mimohodom društava s place, a u slučaju lošeg vremena manifestacija se seli u sportsku dvoranu OŠ Jure Filipovića.

Organizator manifestacije je KUD Barban, suorganizatori su Turistička zajednica općine Barban i Savez folklornih društava Istarske županije, a pokrovitelji su Istarska županija i Općina Barban.
 
Na igralištu stare donje škole s početkom u 20 sati započinje 12. Smotra vina na kojoj će sudjelovati 49 vinara s područja Općine Barban. Priča o vinima u Barbanu seže daleko u prošlost kada je kanonik i agronom Petar Stanković iz Barbana prvi u Istri opisao teran pod nazivom ”Il teranno di Barbana”.

Manifestacija se održava kontinuirano svake godine od 2009. s ciljem očuvanja tradicije proizvodnje vina.

Ove godine prvi se put vina ocjenjuju u tri kategorije: tri najbolja bijela tradicionalna vina, tri bijela moderna vina i tri crna vina s područja svih devet općinskih mjesnih odbora.

Ocjenjivati će  komisija sastavljena od vinskih znalaca i stručnjaka enologa.

Pored kušanja izvrsnih barbanskih vina, posjetitelji će se moći zabaviti uz dobru glazbu.

Organizator manifestacije je TZ, dok je Općina Barban pokrovitelj.

KAŠTELIR u problemima zbog nekontroliranog gomilanja otpada – video kamere postavit će čak na GROBLJE

Istria Wine&Walk u Bujama i Brtonigli: Ni loše vrijeme nije zaustavilo 650 ljubitelja vina i prirode