in

U Poreču Festival LGBTIQ+ “Homo, fešta!”: Starta u petak izložbom “Odlučna”

Homo, fešta! je LGBTIQ+ festival koji se po sedmi put održava u Poreču. Ovogodišnji vizual festivala čine naše sugrađanke i sugrađani, susjedi, none, učiteljice, prijatelji, kolegice, osobe koje naš grad i županiju čine ljepšim mjestom za život. Festival počinje u petak 21. listopada u 18 sati otvorenjem izložbe Nine Đurđević „Odlučna“.
Glavnom porukom festivala svim LGBTIQ+ osobama organizator, Centar za građanske inicijative, poručuje:

 • da je Homo, fešta! mjesto za tebe,
 • da su Poreč i Istra mjesto za tebe,
 • da mi, ljudi iz zajednice, činimo i čuvamo mjesto za tebe!
  CGI poziva sve zainteresirane da bace oko na program i da im se pridruže na najzanimljivijem i najšarenijem događaju u gradu!

PROGRAM – https://fb.me/e/2kuQCs8Pn


Petak 21.10.
18h
Otvorenje festivala
Izložba „Odlučna“
Autorica: Nina Đurđević
Mala galerija, Narodni trg 1
https://fb.me/e/30DmwmBK0

 • o izložbi:
  Izložba Odlučna bavi se tematikom suicida. Radi se o portretiranju osoba koje su pokušale suicid, nisu uspjele, danas su stabilne i voljne podijeliti svoja iskustva. Portretiranje se vrši na samom mjestu gdje je pokušaj suicida izveden čemu prethodi razgovor koji se snima audio tehnikom. Svaki je portret popraćen tekstom, autoričinim dojmom svakog susreta. Izuzev spomenutih portreta izložbu čine i dva autoportreta koji su snimljena na mjestu suicida autoričina oca i brata. S obzirom da je pristup temi otvoren i pozitivan, pri čemu se ne potiče skrivanje osobnih intenzivnih iskustava autorice, portreti su kontrapostirani fotografijama koje autorica svakodnevno radi svojim mobilnim aparatom.

19h
Dokumentarni film „Čekajući Axela“

 • Razgovor s glavnim protagonistom Axelom Grgorićem
  Foaje kina, Narodni trg 1
  https://fb.me/e/2WH0q5YBh
 • o filmu:
  Film prati mladoga transrodnog muškarca iz Pule koji je trebao početi s hormonalnom terapijom. Umjesto da dobije ono što su mu obećali psihoterapeut i drugi liječnici, bori se s neupućenim i neprofesionalnim zdravstvenim sustavom koji neprekidno odgađa početak njegove terapije. Film govori o čekanju na osobnu promjenu koja nekome znači sve na svijetu, a ništa onima koji toj osobi stoje na putu.

20h
LGBTIQ+ Kviz – radionica by Dugine obitelji i druženje
Voditelj: Daniel Martinović
Foaje kina, Narodni trg 1
https://fb.me/e/29mDsKI6q

 • o kvizu:
  LGBTIQ+ zajednica i teme kojih se ona dotiče uključuju mnoge identitete, različita iskustva, bogatu povijest, mnoga događanja i važne datume. Kroz ovu radionicu razgovarat ćemo o terminologiji, povijesti LGBTIQ* zajednice kako u svijetu, tako u Hrvatskoj, prikazu LGBTIQ+ osoba u medijima i raznim drugim temama – u formatu kviza!

Subota 22.10.
16h
Radionica „Biti manjina – mjesto za mene“
Voditeljica: Sandra Tolić, mag. psych.
Prijave na https://forms.gle/DPBNJnDCb8u1g3Ax6
Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1
https://fb.me/e/23UTQSZXp

 • o radionici:
  Prijavite se na radionicu za LGBTIQ+ osobe i naučite više o temama:
 • Osvještavanje vlastitih nesvjesnih procesa i nametnutih obrazaca koji su došli u paketu s ‘biti manjina’ te otkrivanje njihove funkcije i porijekla.
 • Osvještavanje vlastitih potreba/granica/ograničavanja kao i ograničenja okoline.
 • Otkrivanje puta prema svjesnom biranju načina stupanja u kontakt s drugima i
  okolinom.
  Za sudjelovanje na radionici prijavite se putem linka:
  https://forms.gle/DPBNJnDCb8u1g3Ax6

18h
Tribina „Kanali izražavanja“
Sudjeluju: Ana Bačić, Duje Kovačević, Maja Krištafor, Nina Đurđević
Moderira: Daniel Martinović
Foaje kina, Narodni trg 1
https://fb.me/e/3GBZCq4nk

 • o tribini:
  Koje načine djelovanja u cilju kreiranja društvene promjene koriste sudionici/e tribine? Što ih pokreće? U čemu nalaze inspiraciju i dolazi i do burnouta u njihovom radu? Kakve su reakcije na njihov rad, kako ih doživljava okolina, s kakvim se komentarima susreću? Što znači biti LGBTIQ+ osoba u Hrvatskoj ili javno progovarati o toj temi?
  Daniel Martinović, koordinator Duginih obitelji, o osobnim iskustvima i radu razgovarat će s Anom Bačić, aktivistkinjom iz pulskog Procesa, udruge za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava, Dujom Kovačevićem, novinarom i aktivistom, Majom Krištafor, poduzetnicom i aktivistkinjom te Ninom Đurđević, umjetnicom.

21h
Drag show i karaoke party
House of Flamingo – Spazam Orgazam & Colinda Evangelista uz plesni tim u sastavu Lora Marija Kolar, Helena Ostojić i Nina Štura

 • Karaoke party by Proces
 • DJ Bosnyak
  Intersport Club, Zelena laguna
  https://fb.me/e/1Rkagq7wz
 • o partyju:
  Ponovno nam u goste stiže omiljeni drag kolektiv House of Flamingo! Spazam Orgazam i Colinda Evangelista u pratnji plesačica spremaju još jedan show za pamćenje. A nakon drag showa, na red dolazite VI! Zagrijte svoje glasnice jer vas očekuju KARAOKE u organizaciji pulske udruge Proces! Večer će svojim setom zaokružiti DJ Bosnyak.
  Ulaz je slobodan!

Homo feštat!


Festival Homo, fešta! organizira Centar za građanske inicijative Poreč u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč, Duginim obiteljima, House of Flamingo i Udrugom Proces.
Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Poreča te kroz platformu Clubture u sklopu projekta “Solidarne margine”, kojeg provodi Ponosni Zagreb u partnerstvu s Udrugom za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i Centrom za građanske inicijative Poreč.
Donatori programa i razmjene i suradnje su:
● Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske
● Grad Zagreb – gradski ured za kulturu
● Zaklada “Kultura nova”
● Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja

Ilustracija - Photo: Duško Jaramaz/PIXSELL

Općina Vrsar sufinancira prijevoz srednjoškolcima – Natječaj u tijeku

Park Food Fest - Foto TZ Novigrad

Park Food Fest: Vrhunsko gastronomsko iskustvo u Novigradu