in

U subotu u Žminju Armonike Zad kaštela – Svirat će harmonikaši od 8 do 89 godina

Foto Tanja Kocijančić

Armonike Zad kaštela u ŽminjuDanas je u Žminju najavljeno 28. izdanje manifestacije Armonike Zad kaštela koja će se održati u subotu, 13. srpnja 2024. godine s početkom u 20 sati. Na lokaciji Zad kaštela svirat će se polke, valceri, baluni, mazurke i autorske pjesme.

Foto TZ Žminj armonike harmonike presica
Foto TZ Žminj – Zdenka Jakus i Aleks Kmet

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je tradicionalni, već 28. po redu susret samoukih harmonikaša „Armonike Zad kaštela”. O programu su govorili: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, potom Daniele Pernić, umjetnički voditelj susreta, te Dražen Stanić, dugogodišnji sudionik susreta samoukih harmonikaša.

Načelnik se zahvalio svima koji već dugi niz godina sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne manifestacije te pozvao sve ljubitelje harmonike da posjete manifestaciju u što većem broju. Načelnik Plavčić naglasio je da ono što raduje  sve je brojniji odaziv mladih izvođača na susretu i prenošenje sviranja na harmonici iz generacije u generaciju, a ova je manifestacija izvrstan pokazatelj da se i mladi i stariji i dalje bave glazbom.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Direktorica Turističke zajednice Blašković-Janko prisjetila se stihova Mate Balote rekavši da sopele svire već miljar lit, a u Žminju armonike svire već 28. lit. Organizirati manifestaciju toliki dugi niz godina zahtjevna je zadaća iza koje stoje vrijedni ljudi koji usprkos svemu ustraju na očuvanju tradicije i lokalnih običaja, istaknula je Blašković-Janko, te još jednom pozvala sve u Žminj na “armonikin pir”.

Daniele Pernić, umjetnički ravnatelj manifestacije prisjetio se svoga pokojnog oca etnomuzikologa Renata Pernića koji je 1995. godine došao na ideju da na jednom mjestu okupi izvođače na harmonici koji su bili pokretači zabava. Nije bilo glazbenih sastava, nego su ti pokretači zabava bili zaduženi za stvaranje atmosfere na vjenčanjima, krštenjima, pučkim svečanostima i sličnim prilikama za zabavu, naglasio je Pernić. Na ovom najdugovječnijem istarskom harmonikaškom susretu uobičajeno se okupljaju i predstavljaju samouki harmonikaši, oni koji nisu pohađali nikakvu glazbenu školu, koji zapravo nemaju nikakvu formalnu glazbenu naobrazbu, rekao je Pernić, te najavio da se očekuje  nastup pedesetak svirača svih uzrasta iz cijele Istre, a na repertoaru će biti tradicionalno baluni, rašpe, šetepaši, polke i valceri, no poneki će izvođači zasigurno iznenaditi i izvođenjem poznatih te nekad popularnih internacionalnih šlagera ili evergreena. 

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Dražen Stanić, istinski zaljubljenik u harmoniku, samouki svirač,  na manifestaciji sudjeluje već 21. godinu poručio je da je ljepota u sviranju, a ponajviše druženju na manifestaciji. Stanić je prisutne počastio veselom izvedbom na harmonici kojom je dao naslutiti samo djelić onoga što nas  očekuje u subotu Zad kaštela.

Prema dugogodišnjoj tradiciji, i na ovogodišnjem će susretu malo stariji svirači biti nagrađeni za jubilarnih 10 i 15 godina redovitog nastupanja. Deset godina nastupaju Mladen Tomišić, Alfonso Konović i Branko Pušec, dok petnaest godina nastupaju Branko Zlatić i Slavko Vitez (Slo).

Ceremoniju otvaranja uveličati će dječica Dječjeg vrtića  Rapčići iz Žminja, učenice i učenici Osnovne škole Vladimira Gortana  iz Žminja i  Folklorno društvo Cere.

Organizatori manifestacije su Općina Žminj, Turistička zajednica Općine Žminj i Daniele Pernić, a voditeljica programa je Dorina Tikvicki.

U prvih 6 mjeseci fotonaponske elektrane na Domu za starije i nemoćne Poreč ostvarene znatne uštede

Foto HelloIstria - Sveti Lovreč

KAF Sv. Lovreč: Otvara se ovogodišnje izdanje foto-natječaja PhotoCity – IGRA