in

VABRIGA: Fešta od sardoni uz tradicionalne specijalitete i živu glazbu

Arhiv - Foto TZ Tar-Vabriga

U Vabrigi u subotu, 30. srpnja, održat će se popularna Fešta od sardoni u organizaciji Turističke zajednice Tar-Vabriga. Program počinje na igralištu u 19.30 sati animacijsko edukacijskim programom “Morski svijet izbliza”. Nakon pola sata slijedi degustacija raznih gastronomskih delicija od sardona u izvedbi Kuće tradicijske gastronomije DeguStazione i chefa Marija Čepeka.

Prezentacija tradicionalnog soljenja sardona zakazana je za 20.30 sati a zatim slijedi zabavni program uz glazbu Tu i tamo Benda te Sergija Pavata u čijoj će pratnji biti Orchestra Istriana.

Domaći ribari čuvari su tradicijskog načina soljenja sardona. Toj plavoj ribi u čast, Vabriga organizira veliku feštu uz iskusne ribarske znalce koji cijeli svoj život posvećuju moru. U Vabrigi su se sardoni solili na dva specifična načina: u salamuri i običnim soljenjem.

Salamura je način za koji je potrebna voda i krupna morska sol. Sardone se posloži u drvene orugle posude, polije salamurom i pokrije teškim poklopcem. Sardoni ne smiju ostati bez vode pa ju je potrebno naknadno dodavati. Drugi je način soljenja običnom solju pri kojem se red sardona gusto posloži i obilno posipa solju. Postupak se ponavlja do vrha posude, a svaki sljedeći red slaže se u suprotnom smjeru.

Sardoni se sole, odnosno salamure već u svibnju. Odstajati trebaju od 30 do 90 dana pa je fešta u Vabrigi idealno mjesto gdje možete kušati gotove slane sardone u tipičnom istarskom okruženju.

Ribarska fešta - Foto TZ Vrsar

VRSAR: Ribarska fešta uz SoulFingerse, morske delicije i dječju animaciju

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: Četvrtkom po domaće proizvode na glavni trg. Bit će i žive muzike