in

Vrhunac Porečkog ljeta uz Severinu, Street art festival, Zvijezde nad Porečom i koncert orkestra

Foto TZ Poreč

Glazbeno-kulturna manifestacija Porečko ljeto, u organizaciji Turističke zajednice Grada  Poreča ovoga tjedan u grad donosi prave glazbene i kulturne poslastice za sve gušte. Severina, jedna od najvećih hrvatskih glazbenih zvijezda zabavit će sve okupljene u subotu,  20. kolovoza s početkom u 21 sat. Koncert će se održati na porečkoj rivi, a ulaz je za sve besplatan. Dan ranije, u petak, 19. kolovoza u 21 sat na Trgu slobode nastupit će Britansko-Hrvatski  festivalski orkestar – nova bilateralna inicijativa koju umjetnički vodi međunarodno priznati dirigent  Jan Latham-Koenig. Okuplja 20 studenata i nedavne diplomante vodećih konzervatorija u Velikoj  Britaniji i Hrvatskoj, kao pilot događaj za veći program koncerata u budućnosti. Na inauguracijski  koncertu predstavit će se s jednosatnim programom djela Josipovića, Elgara, Griega, Dvoraka i  Čajkovskog. U slučaju kiše, koncert će se održati u kazališnoj dvorani (Narodni trg 1) Pučkog otvorenog učilišta.

Zvijezde nad Porečom nebo noć
Zvijezde nad Porečom – Foto Grad Poreč

U porečku starogradsku jezgru vraća festival ulične umjetnosti – Street art Poreč. Od 18. do 24. kolovoza festival će se održavati na više lokacija uz koncerte Zvonimir  Šestak Groove Assemblyja, Barbare Munjas i Barbare Blue, dječju predstavu Teatra Naranča Veli Jože, nastupe plesača iz studija Unique i USB Poreč te MOT 08, performanse Đanina Božića i brojnih drugih. Dodajmo kako se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč nastavlja i Jazz u Lapu, te će u  srijedu 17. kolovoza nastupiti Mary May – kvintet koji izvodi originalne pjesme, zvukom srodne  klasičnim stilovima poput americana, folk rock i bluesa, pod velikim utjecajem razne svjetske etno  glazbe i europskog jazza.  

Za sve zaljubljenike u astronomiju 18. kolovoza organiziran je program Zvijezde nad  Porečom. Od 10 do 12 i od 17 do 19 sati na porečkoj rivi bit će organizirano promatranje Sunca s tri  teleskopa na tri različita načina, kroz filtere u bijelom svjetlu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege,  projekcija na zaslonu gdje se mogu vidjeti sunčeve pjege i teleskopom s Ha filterom gdje je Sunce  zagasito crvene boje i gdje se mogu vidjeti plamenovi na obodu Sunca i druge pojave. Od 20.30 sati na livadi kod sportskog aerodroma Žatika (Ulica Karla Huguesa), predavanja Sunce  održat će Dorian Božićević, dok će Saša Nuić održati predavanje na temu Astrofotografijom kroz  svemir.

Foto PR Severina - TZ Poreč
Foto PR Severina – TZ Poreč

Po završetku predavanja, a prije samog promatranja teleskopima, predavač će napraviti  kratku (10 minutnu) orijentaciju po nebu s laserom tijekom koje će se posjetitelji moći upoznati s ljetnim nebom kojim dominiraju zviježđa Labud, Lira, Orao, Škorpion… dok će kasnije kroz večer kroz teleskope moći pogledati Mjesec, Saturn i Jupiter.  

Svi su programi besplatni, priopćeno je iz Grada Poreča.

Kanader - Foto Arhiv MORH RH

Policija objavila za što tereti čovjeka uhićenog zbog ogromnog požara

udruga mordele

POREČ: Za vikend kreativne aktivnosti Udruge Mordele za sve uzraste