in

VRSAR: U subotu rekreativna biciklijada Limes Bike & Family Tour – Provedite dan u prirodi!

Foto TZ Vrsar

Dolazak proljeća uobičajeno najavljuje i otvorenje nove biciklističke sezone, a jedno od najpoznatijih događanja, Limes Bike & Family Tour, ove se godine održava 27. svibnja. Kao rekreativno biciklističko događanje namijenjeno je svima koji vole provoditi vrijeme u prirodi pa je česti izbor obitelji s djecom, sportaša i rekreativaca. 

Početak biciklijade, koja je otvorena za sve sudionike starije od 14 godina, je u 10 sati, a kreće se s parkirališta ispred sportske dvorane Saline u Vrsaru. Čak 50,1 km duga staza vodi kroz zaštićene krajolike šume Kontija i obronke Limskog kanala. Mjesto za predah i osvježenje sudionici mogu pronaći u Gusarskoj špilji, jednoj od najpoznatijih atrakcija Vrsara, gdje će uživati i u impresivnom pogledu s vidikovca. Kružna staza proći će i kroz Kapetanovu Stanciju, Kloštar, Pili, Limsku dragu, Mrgane, Červare, Knapiće, Sveti Lovreč, Rajke i Braliće, a završit će ondje gdje je utrka i započela – ispred sportske dvorane Saline.

Iako se staza Limes Bike Toura većinom proteže makadamskim putovima pa je za nju najpogodniji brdski bicikl, kružna se staza može odvoziti i na treking te električnim biciklima. Kako bi doživljaj ovog jednodnevnog izleta bio potpun osigurana je pratnja profesionalnog vodiča te vozila. Također, kao i ranijih godina, u Lovačkoj kući, koja se nalazi na području šume Kontija, sudionicima je osiguran i ručak. Šuma Kontija posebna je zbog činjenice da čuva šumsku vegetaciju iz srednjeg vijeka, a u njoj se nalazi i najbolje očuvana površina vegetacije bijeloga graba u tipičnom obliku koja je stara preko 140 godina. Nažalost, riječ je o rijetkom primjeru bijelog graba koji se u Istri zbog eksploatacije većinom sveo na crni jasen. 

Za mlađe sudionike, od 6 do 12 godina, koji ne mogu sudjelovati na biciklijadi, organizirana je zatvorena kružna vožnja Saline Poligon Bike Race na travnatoj površini pored sportske dvorane Saline s početkom u 10.30. Vjerujemo da će upravo kružna vožnja biti najzanimljiviji dio dana mlađim posjetiteljima jer će djeca, ovisno o dobi, voziti od dva do pet krugova na poligonu uz bike vodiče koji su zaduženi za animaciju i vođenje kružne vožnje. Također, na poligonu će snage odmjeriti roditelji i najmlađi sudionici, a svi će moći uživati i u atraktivnom natjecanju u ravnoteži na biciklima. Svim sudionicima Saline Poligon Bike Racea osigurane su prigodne majice i diplome za sudjelovanje te ručak za sve prijavljene sudionike i njihove roditelje/pratnju. 

Svi zainteresirani za sudjelovanje na Limes Bike & Family Touru mogu se prijaviti na dan održavanja biciklističkog događanja – u subotu, 27. svibnja 2023. od 8.30 do 9.45 za biciklijadu odnosno do 10.15 za kružnu vožnju namijenjenu djeci mlađeg uzrasta. Sudjelovanje na kružnoj vožnji je besplatno, dok startnina za biciklijadu iznosi 10 eura po osobi.

Iza ove omiljene bike manifestacije, stoji Turistička zajednica Općine Vrsar koja je, u suradnji s hotelijersko turističkom kompanijom Maistra, ovo događanje pokrenula kako bi se kroz sportske aktivnosti za cijelu obitelj dodatno promovirale ljepote Limskog zaljeva, vrsarskog arhipelaga i same Općine Vrsar.

Više informacija o samom događanju možete doznati na stranici Turističke zajednice općine Vrsar.

Foto TZ Vrsar

Ribarska fešta u petak u Vrsaru – Istarski specijaliteti, Le Monde Band i brodet Nikole Bikića

akcija darivanja krvi

U petak u Pazinu akcija darivanja krvi