in

Za vikend Istarski festival pašte u Žminju – Natjecanje u pripremi makaruna, delicije, zabava za sve generacije…

Presica u Žminju za Festival istarske pašte - Foto Tanja Kocijančić

Danas je u Žminju najavljeno osmo izdanje Istarskog festivala pašte koji će se održati u petak, 5. i u subotu, 6. srpnja 2024. godine. Lokacija festivala Zad kaštela ponovno će biti mjesto okupljanja i uživanja u izvrsnim jelima od tjestenine.

Na današnjoj konferenciji za medije najavljen je bogat program osmog po redu Istarskog festivala pašte koji će se u Žminju održati za nekoliko dana. O programu i gastronosmskoj ponudi govorili su: Željko Plavčić, načelnik Općine Žminj, Slavenka Blašković-Janko, direktorica TZ Općine Žminj, Sanjin Galant, suorganizator i Matija Salčin, vlasnik restorana „Francuz”.

Foto Tanja Kocijančić
Foto Tanja Kocijančić

Načelnik se zahvalio svima koji sudjeluju u organizaciji ove tradicionalne žminjske manifestacije te pozvao ljubitelje pašte da se zapute ovoga petka i subote u Žminj u što većem broju. „Izuzetno bogat program očekuje nas i ove godine na Istarskom festivalu pašte. Pašta je namirnica koja je tradicionalno sastavni dio naših stolova te smo istu htjeli predstaviti te dati joj posebno mjesto i manifestaciju. Mogli bi reći da je ona sastavni dio istarske gastronomske kulture. Paštu smo već prije dosta vremena nastojali posebno valorizirati a posebno i kroz naš festival u Žminju,“ naglasio je Plavčić.

Poseban osvrt učinila je direktorica Turističke zajednice Janko na temu važnosti uloge chefa Josipa Pina Kuhara koji je započeo tu jednu lokalnu i važnu priču o domaćoj tjestenini sa Žminjštine, a koja se tada realizirala kroz manifestaciju Makarunijada. Ista se u jednom trenutku nažalost ugasila, no Žminj je nastavio cijeniti i predstavljati važnost lokalne domaće tjestenine na istarskom tlu kroz novu manifestaciju Istarski festival pašte u Žminju.

„Zahvaljujući mnogim ljubiteljima i lokalnim, strastvenim ljudima s vizijom, organizirala se nova manifestacija a to je današnji Istarski festival pašte. Nastavljamo čuvati domaće i lokalno te se vidimo već ovaj petak i subotu na Festivalu pašte gdje ćete moći uživati u delicijama od pašte i obiteljskoj atmosferi samog festivala. Ne propustite našu posebnu atrakciju u subotu – „Obaranje svjetskog rekorda u izradi makaruna“.

Prošle je godine  gospođa iz Kršana postavila rekord napravivši 38 makaruna u 1 minuti. Stoga, „rukavica je bačena“ i pozvani ste svi da se prijavite i sudjelujete na ovom vrlo zabavnom natjecanju!,“ naglasila je Blašković-Janko.

U svakom slučaju Zad Kaštela je idealno mjesto za lijepo druženje posjetitelja svih generacija. O zabavnom programu govorio je Sanjin Galant, dugogodišnji suorganizator manifestacije, koji je uputio poziv svima da dođu u Žminj i dožive atmosferu ovog posebnog festivala: „Najlakše je da festival doživite i dođete u Žminj. Što se tiče glazbe u petak će vas zabavljati Frula bend, a u subotu Bambus bend.“ Uputio je poziv ljubiteljima dobre zabave da ne propuste Festival pašte u Žminju.

Zdenka Jakus - Foto Tz Žminj
Zdenka Jakus – Foto Tz Žminj

Gospodin Matija Salčin iz restorana Francuz organizator je već drugu godinu gastronomskog dijela manifestacije. U ponudi će biti isključivo domaća tjestenina s raznim umacima, a vjerujemo do će to nekima biti i prvi doživljaj degustiranja domaće tjestenine. „Naša tjestenina je domaća, ručno rađena po tradicionalnim receptima. Nudit ćemo fuže sa šugom od kokoši – to je pravo žminjsko jelo, te druga jela a pozivamo vas da sami odlučite koje jelo vam ima bolje gušte. Za slatki dio gastronomske ponude imat ćemo slatke njoke s kojima se nadamo da ćemo ugodno iznenaditi naše goste,“ zaključio je Salčin.

Ovo je jedan festival koji nudi mogućnost da se upoznate s novim znanjima i vještinama, dobiti možda koji novi recept ili ideju za izradu jela s tjesteninom. No tu su i naši brojni izlagači s istarskim delicijama i suvenirima te ćete sigurno iz Žminja otići s punim boršami.  Zato ne propustite i upišite si datume – petak, 5. srpnja i subota 6. srpnja svi u Žminj!

Program 8. Istarskog festivala pašte:

PETAK, 05.07.2024.,  17:30-24:00

17:30 – 18:30 SVEČANO OTVARANJE FESTIVALA

 KULTURNO UMJETNIČKI PROGRAM

17:30 – 22:00 – SHOW COOKING POINT NA GLAVNOJ BINI RESTORAN FRANCUZ

17:30 -22:00 – KUTAK I RAZNE RADIONICE ZA DJECU, FACE PAINTING

17:30- 22:00 – IZLOŽBA RADOVA  DJECE DJEČJEG VRTIĆA “RAPČIĆI” IZ ŽMINJA NA TEMU PAŠTE

17:00 -22:00 – RADIONICE IZRADE DOMAĆE ISTARSKETJESTENINE

19:00-20:00 –OBILAZAK KAŠTELA, PREDSTAVLJANJE IZLAGAČA

19:00 -23:00 – ZABAVNI PROGRAM: FRULA BAND

RESTORAN FRANCUZ

MENI:

MENI: FUŽI SA ŠUGOM OD KOKOŠI

MENI: NJOKI SA ŠUGOM OD GOBIC 

MENI: TAGLIATELLE S TARTUFATOM

MENI: MAKARUNI S ROKULOM, SIROM I PRŠUTOM (ili MAKARUNI Z ROKULJON, SIRON I PRŠUTON)

SUBOTA: 06.07.2024.: 17:30-24:00

17:30-18:00 OTVARANJE SAJMA

17:30 – 22:00 – SHOW COOKING POINT NA GLAVNOJ BINI RESTORAN FRANCUZ

17:30 -22:00 – KUTAK I RAZNE RADIONICE ZA DJECU, FACE PAINTING

17:30- 22:00 – IZLOŽBA RADOVA  DJECE DJEČJEG VRTIĆA “RAPČIĆI” IZ ŽMINJA NA TEMU PAŠTE

17:30 -22:00 – RADIONICA IZRADE DOMAĆE ISTARSKE TJESTENINE

18:00 – 19:00 – NATJECANJE: KOLIKO MAKARUNA SE MOŽE ZAMIJESITI U JEDNOJ MINUTI (POSTAVLJANJE NOVOG SVJETSKOG REKORDA )

19:00-20:00 – OBILAZAK KAŠTELA, PREDSTAVLJANJE IZLAGAČA

19:00 -23:00 – ZABAVNI PROGRAM : BAMBUS BAND

Foto TZ Novigrad

Novigrad se pretvorio u grad bluesa za treći Cittanova Blues Festival

nogostup

NOVIGRAD: Novi nogostup u Dajli vrijedan 80.000 eura