in

ŽMINJ: Di Ča slaje zvoni – Sabor čakavskog pjesništva u subotu

Arhiv - Sabor čakavskog pjesništva Žminj

U subotu 28. svibnja 2022. u Žminju održat će se manifestacija Di ča slaje zvoni. Riječ je o već tradicionalnom Saboru čakavskog pjesništva, na kojemu se natječu učenici osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj. Ove je godine uvedena novína – natječaj za likovno stvaralaštvo, na kojemu je sudjelovalo 178 učenika. Od pristiglih je radova Povjerenstvo odabralo 40 koji će biti tiskani u katalogu izložbe i izloženi u žminjskoj Kuli, a najbolji od njih su i nagrađeni. Natječaj za pjesme i recitatorski izričaj na čakavskom narječju ostali su neizmijenjeni – recitatori se natječu na dan manifestacije, a najbolji uratci učenika pjesnika tiskani su u zbirci “Kako ča zvoni va Žminje 2022.”

Program započinje u 13 sati podizanjem zastave Čakavskog sabora, a završava predstavom za djecu “Veli Jože”, koju će izvesti glumci Teatra Naranča iz Pule s početkom u 18 sati. Uz natjecanje recitatora, otvorenje izložbe i čitanje odabranih učeničkih pjesama, dramski pedagozi Marijana Peršić i Aleksandar Bančić održat će radionice za učenike i mentore.

Program će upotpuniti učenici Mali zbor Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj, grupa Mladice te pjevačica Nina Fakin, najavila je uime Katedre Čakavskog sabora Žminj Alvijana Klarić, organizatorica programa.

Arhiv - Sabor čakavskog pjesništva Žminj
Arhiv – Sabor čakavskog pjesništva Žminj

Ilustracija - Foto Pixabay.com policija

UMAG: Prijetio ženi smrću i da će raznijeti plinsku bocu

Foto Istarska županija - Hrvatski župani u Istarskoj sabornici u Poreču

Svi župani jednoglasni u borbi protiv bespravne gradnje