in

Kultna lutka BARBIE danas slavi 60. rođendan

Otkad se prvi put pojavila na sajmu igračaka u New Yorku 9. ožujka 1959., kada je bila samo lutka u kupaćem kostimu, s repom i bijelim sunčanim naočalama u ruci, Barbie je s godinama bila i kirurginja, astronautica, voditeljica vijesti i predsjednica. Bila je vojvotkinja od Cambridgea, nekoliko likova iz serije „Momci s Medisona“ i svaka članica grupe Destiny’s Child.

Barbie je kultna lutka, žena bez bora, koju pozna cijeli svijet.

Otkad je prvi put predstavljena javnosti, šest desetljeća nakon toga svake se minute prodaje više od 100 lutaka, odnosno proda ih se 58 milijuna prodaje svake godine u 150 zemalja svijeta. Dosad je prodana u više od milijardu primjeraka.

Brend Barbie lutke poznat je poput Coca Cole ili McDonalds’a.

Osmislila ju je Ruth Handler, suosnivačica kompanije Mattel’s. Ideju za lutku dobila je nakon što je shvatila da njezina kći Barbara ima ograničen izbor igračaka i jedinu ulogu koju je mogla zamišljati bila je uloga majke. Sin joj je, pak, mogao zamišljati da je astronaut, kauboj ili pilot.

Tako je stvorena Barbie (umanjenica imena njezine kćeri), odrasla lutka feminizirana oblika koja je djevojčicama trebala pokazati da mogu postati tko god žele. U ono vrijeme to je bila šokantna ideja koja je polučila trenutni uspjeh s prodanih 300 tisuća lutaka u prvoj godini.

Svojim pin-up stilom, prva Barbie nije na prvu izgledala kao feministica. Odgovarala je ondašnjem idealu ljepote, imala nerealistične proporcije, koje je će kasnije tvrtka Mattel revidirati. Barbie je dugo pratio imidž površne, bogate i besposlene žene, zbog čega je često bila izložena kritikama.

“U stvarnosti je Barbie ono što dijete želi postati. Problem nije komad plastike visok 28 centimetara. Problem je u našoj kulturi i našoj ideji o ženstvenosti”, otkriva M. G. Lord, autorica knjige “Zauvijek Barbie”.

Barbie je postala astronautkinja 1965., četiri godine prije nego što je Neil Armstrong kročio na Mjesec, dok je prva verzija crne Barbie nastala 1968. godine. Sada 55 posto prodanih Barbie lutaka u svijetu nema plavu kosu i oči.

Barbie nije uspješna samo na policama trgovina igračaka. Na instagramu je postala “influencerica”, a prati ju dva milijuna ljudi.

Kako bi nahranila dječju maštu i proizvodnu liniju, Barbie već dugo ima svoj identitet. Puno ime joj je Barbie Millicent Roberts, a dolazi iz izmišljenog grada Willowsa.

Vižinada cvijećem i darovima razveselila svoje najstarije sumještanke

Ženski kuglački klub Istra Poreč (ŽKK Istra)

Porečka Istra rutinski svladala Sisciju