in

Novigrad: 18. svibnja Indirekt Warm-up uz izložbu i koncert Fiore Lazzarini i benda Feelit

Grupa Feelit

Indirekt festival održat će Warm-up program u novigradskom muzeju Lapidarium večeras, 18. svibnja, s početkom u 19 sati.

“Da ovo nije tek uobičajeno zagrijavanje, ovogodišnje izdanje odlučili smo simbolično obilježiti na Međunarodni dan muzeja. Očekuju vas jedni od naših najboljih umjetnika suvremene mlađe generacije; Bojan Mrđenović sa serijom fotografija “Budućnost”, akademski slikar Igor Taritaš s izložbom radova “Otuđeni prostori” i ilustrator Dominik Vuković koji će oslikati mural u atriju Muzeja Lapidarium. Kroz igru djetinjstva i uspomena, Dominik će na svojstven način reinterpretirati dio novigradske prošlosti. Večer je rezervirana za glazbene nastupe talijanske kantautorice Fiore Lazzerini iz Trsta te novigradski band Feelit iza kojeg se kriju Filip Pauletić i Toni Bassanese”, navode organizatori u svojoj najavi događaja.

Bit će to uvod u Indirekt art&music festival koji će se u Umagu održati od 6. do 8. lipnja.

Bojan Mrđenović jedan je od naših najboljih suvremenih fotografa mlađe generacije koji donosi predviđene katastrofe budućnosti u istoimenoj seriji radova “Budućnost” i Igor Taritaš – mladi umjetnik iznimnog slikarskog talenta koji će razigrati našu percepciju prostora realističnim prikazima otuđenih prostora današnjice.

 

Ovom umjetničkom dijalogu pridružuje se i jedan od poznatijih ilustratora današnjice – Dominik Vuković  – koji će novopečenim muralom kroz maštovitu igru djetinjstva i uspomena vratiti u zaboravljene dijelove novigradske prošlosti.

Program je ostvaren sredstvima Grada Novigrada.

 

O IZLOŽBI RADOVA, BIOGRAFIJE UMJETNIKA:

BOJAN MRĐENOVIĆ: „Budućnost“ (2011. – 2017.)

Fotografije prikazuju prostore trgovačkog poduzeća znakovitog naziva “Budućnost“, koje je osnovano 1954. godine sa sjedištem u Pakracu. Poduzeće je do devedesetih imalo preko pedeset lokala u Pakracu, Lipiku i okolnim selima. Od devedesetih godina zbog niza okolnosti postupno slabi, a od 2006 godine je u stečaju.

Na fasade ovih zgrada nataloženi su slojevi društveno gospodarskih mijena, promjena sustava vrijednosti i ideologija. Pogled na arhitekturu daje nam uvid u njezin tretman u prošlosti, a trenutno stanje govori o današnjem duhu vremena. Zgrade „Budućnosti“ građene su u vremenu koje je obilježeno kolektivnim vjerovanjem u bolje sutra koje je bilo čvrsto utemeljeno u materijalnoj stvarnosti. Socijalistička vizija se na institucionalnoj razini rasplinula, a vjera u napredak i budućnost je poljuljana.

Bojan Mrđenović (rođen 1987.) diplomirao je na preddiplomskom studiju povijesti umjetnosti i informacijskih znanosti u Zagrebu. 2012. diplomirao je na preddiplomskom, a 2015. na diplomskom studiju filmskog i TV snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Na istom odsjeku od 2017., radi kao umjetnički suradnik. Bavi se filmom i fotografijom.

Sudjelovao je u brojnim samostalnim i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnik je prve nagrade festivala „Rovinj Photodays“ u kategoriji „Arhitektura i Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu“. Dobitnik je nagrade „Red Carpet Art Award“ za mlade umjetnike te je prvi dobitnik nagrade Marina Viculin za razvoj fotografskog stvaralaštva.

 

IGOR TARITAŠ: „Otuđeni prostori“

Kroz život, u prostorima provodimo najviše vremena te na taj način postajemo njihov dio. Ono što pritom ne smijemo zaboraviti je da su prostori i sve što se u njima nalazi kreirao čovjek koji ga svjesno ili nesvjesno opet uništava. Napušteni prostori s jedva pokojim znakom nekadašnje ljudske prisutnosti, ispunjeni simbolima vrata, putokaza i derutnih zidova govore nam o ljudskim strahovima, odsutnosti i nadanjima.

Slikajući napuštene i derutne prostore, autor nam šalje poruku i nameće pitanje na koje i on sam mora dati odgovor. Jesu li ovi napušteni, otužni i derutni prostori odraz našeg duhovnog stanja ili oni mogu biti nada i mogućnost da ih ispunimo novim sadržajem te im udahnemo drugi život?

 

Igor Taritaš (rođen 1987.) nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, 2007. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2013.  diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića. Izlagao je na četrnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i  inozemstvu. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu, a od 2013. član je platforme P_3.

Radovi Igora Taritaša izloženi su na nekoliko međunarodnih umjetničkih sajmova (Affordable art fair) u Brusselu, Londonu i Dublinu, a radovi mu se nalaze i u privatnim kolekcijama u  Engleskoj, SAD-u, Australiji, Njemačkoj, Norveškoj i Irskoj.

 

DOMINIK VUKOVIĆ

(Rođen 1990., Zagreb), završava Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. Iste godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti gdje u klasi Svjetlana Junakovića završava studij primijenjene grafike i ilustracije 2015. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne. Surađivao je s kolektivom „Pimp my Pump“ u ateljeu ulične umjetnosti „Lapo – Lapo“ gdje se upoznaje sa izradom murala.

Djeluje u kolektivu „Space Shuttle“ s Klarom Rusan i Martinom Hrastičem. Surađuje s    hrvatskim izdavačkim kućama „Fraktura“, V.B.A., „Albatros“ i „Mala zvona“. Dobitnik je nagrada i priznanja, a živi i radi kao ‘freelance’ ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu.

 

biciklijada bicikl bike

NOVIGRAD: Biciklijada DND-a odgođena zbog lošeg vremena

Otvorene prijave za AZRRI-jevu besplatnu radionicu „Od farme do stola“ pod vodstvom Roberta Perića i Davida Skoka