in

Poreč posjetile rukometne legende i zlatni olimpijci

Osvajači prve olimpijske zlatne medalje u rukometu 1972., nekadašnji reprezentativci Jugoslavije, boravili su danas u Poreču.  Prva momčad koja je ikad osvojila olimpijsko zlato nakon što je taj sport uvršten u program OI, pobjednici iz Münchena, već se petu godinu zaredom okupljaju u državama bivše Jugoslavije, svaki put u drugom gradu, a za ovu godinu odabrana je Hrvatska i Poreč, koji tijekom cijele godine ugošćava manifestaciju Rukomet u Poreču, priopćeno je iz gradske uprave.

Podsjetimo, odmah po početku turnira Stenzelovi rukometaši pokazali su silnu nadarenost, tri uvjerljive pobjede protiv Mađarske, Japana i SAD  donijeli su Jugoslaviji prvo mjesto u skupini. U nastavku natjecanja, u četvrtfinalnoj skupini stradali su Rumunjska i Zapadna Njemačka. Osvojeno prvo mjesto značilo je i finale, a u finalu je Jugoslaviju očekivala Čehoslovačka koja je također na cijelom olimpijskom turniru bila neporažena. Nenadmašnom partijom svladana je i Čehoslovačka 21-16.

Za tadašnju reprezentaciju Jugoslavije igrali su pod vodstvom Vlade Stenzela sljedeći igrači: Zoran Živković, Abas Arslanagić, Miroslav Pribanić, Petar Fajfrić, Milorad Karalić, Đoko Lavrnić, Slobodan Mišković, Hrvoje Horvat, Branislav Pokrajac, Zdravko Miljak, Milan Lazarević, Nebojša Popović, Zdenko Zorko i Albin Vidović. Danas, u hrvatskom klubu olimpijaca, kao osvajači medalja za Hrvatsku navode se Hrvoje Horvat, Zdravko Miljak, Miroslav Pribanić, Albin Vidović i Zdenko Zorko.

Za zlatne olimpijce održan je prijem u gradskoj palači, gdje su se susreli s gradonačelnikom Poreča Lorisom Peršurićem. Osim predstavljanja grada i njegove bogate rukometne tradicije, bilo je govora i mogućnosti organizacija manifestacija. Jedan od pripadnika zlatne generacije koji već dio godine provodi upravo u Poreču, proslavljeni golman Abas Arslanagić, uručio je gradonačelniku svoju knjigu „Rukometni golman – najvažnija karika uspjeha“ s potpisima svih igrača.

Nakon toga zlatni olimpijci obišli su porečke sportske klubove koji su se predstavljali na Trgu slobode povodom Svjetskog dana sporta, a palo je i nekoliko savjeta mladim igračima Rukometnog kluba Poreč, priopćeno je iz gradske uprave.

policija nesreća ilustracija pixabay

TRAGEDIJA KOD BARBANA: U prevrtanju traktora život izgubile žena i djevojčica

svjetski dan sporta poreč

FOTOGALERIJA: Poreč obilježio SVJETSKI DAN SPORTA